Nbs: Neto dobit sektora osiguranja 2,8 milijardi dinara

Sektor osiguranja u Srbiji ostvario je u 2015. godini pozitivan neto rezultat, koji je posle oporezivanja i raspoređivanja dijela dobiti iznosio 2,8 milijarde dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ukupna premija društava za osiguranja u prošloj godini iznosila je 80,9 milijardi dinara, što je nominalno i realno povećanje od 16,6 i 14,9 odsto, respektivno.

U strukturi premije u 2015. učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 76,1 odsto, dok se učešće životnih povećalo sa 23,1 odsto u 2014. na 23,9 odsto u 2015. i to zahvaljujući ostvarenom porastu premije životnih osiguranja od 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi ukupnog portfelja samo pet vrsta neživotnih osiguranja, od posljedica nezgode, osiguranje motornih vozila, osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti, ostala osiguranja imovine i osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, učestvuju sa 67,1 odsto.

U prošloj godini je u Srbiji poslovalo 24 društava za osiguranje i njihov broj je manji za jedan u odnosu na prethodnu godinu.

Isključivo poslovima osiguranja bavi se njih 20, a samo poslovima reosiguranja četiri društva.
Isključivo životnim osiguranjem bavi se pet društva, isključivo neživotnim njih devet, a i životnim i neživotnim osiguranjem šest društava.

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala, od 24 društva za osiguranje u 2015. godini 18 je u većinskom stranom vlasništvu.

Kamatica

Check Also

Danska uvodi digitalne vozačke dozvole

Danski vozači više ne moraju sa sobom nositi vozačku dozvolu u formi kartice, već im …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *