“Prodaja imovine DKP-a obavljena nezakonito i na štetu javnog interesa”

Dodajte komentar

Anketni odbor koji se bavio prodajom imovine Duvanskog kombinata (DKP), juče je, nakon skoro godinu dana od početka rada, usvojio predlog zaključaka opozicije u vezi sa prodajom imovine tog preduzeća.

Za zaključke koje je potpisao predsjednik tog odbora Aleksandar Damjanović (SNP) glasali su Danko Šarančić (SNP), Koča Pavlović i Vladislav Bojović iz DF-a, Izet Bralić (SDP), Velizar Kaluđerović (Demokrate) i Nik Đeljošaj (AA), čiji je glas bio presudan.

Prije toga odbijen je predlog zaključaka koji su predložili poslanici DPS-a i BS-a. Poslanici te dvije partije juče nijesu bili na sjednici, a tražili su odlaganje sjednice i prije nekoliko dana uputili dopis predsjedniku Skupštine sa zahtjevom da kolegijum da mišljenje o radu Anketnog odbora, s obzirom na to da su rokovi za donošenje zaključaka probijeni devet mjeseci.

Damjanović je na početku sjednice kazao da na kolegijumu nije bilo priče o davanju mišljenja o radu Anketnog odbora i istakao da taj odbor završava sa radom donošenjem zaključaka. Kako je naveo, nakon što je DF prekinuo bojkot parlamenta stvorili su se uslovi za izjašnjavanje o predlozima zaključaka.

Ovo je prvi put da je Anketni odbor donio konkretan predlog zaključaka koji će uputiti Skupštini, kako bi se o njemu izjasnili poslanici u plenumu. U prethodne dvije parlamentrane istrage u vezi sa aferom “Telekom i aferom “Snimak na kraju su Skupštini predavani tehnički izvještaji.

U zaključcima koje je Damjanović članovima dostavio sredinom decembra, piše da je postupak prodaje imovine DKP-a u stečaju preduzeću Zetagradnja obavljen nezakonito i na štetu javnog interesa, manjinskih akcionara i zaposlenih u preduzeću.

Činjenice do kojih je došao Anketni odbor ukazuju da su prilikom prodaje nepokretnosti DKP u stečaju prekršene odredbe Zakona o insolventnosti privrednih društava, naročito imajući u vidu odredbe koje se tiču ograničenja prodaje imovine dužnika kada je dužnik podnio izjavu o namjeri da izvrši reorganizaciju piše u predlogu zaključaka koji bi trebalo da se nađu na dnevnom redu sjednice Skupštine koja počinje naredne sedmice.

Kako piše, Anketni odbor je utvrdio da je usled štetnih odredbi ugovora o kupoprodaji nepokretnosti DKP-a u stečaju i naknadnih aneksa ugovora, kao i usled zaključenog sporazuma o uslovima i načinu realizacije urbanističkog lokaliteta DKP u Podgorici, došlo do umanjenja prvobitno utvrđene kupoprodajne cijene za čak 5,9 miliona. Imovina DKP-a prodata je Zetagradnji Blagote Radovića za 13,16 miliona eura.

Ugovorom, aneksima i sporazumom znatno su mijenjani uslovi iz prvobitnog oglasa o prodaji nepokretnosti DKP-a u stečaju, čime su ugovorene pogodnosti za kupca koje nijesu bile poznate ostalim potencijalno zainteresovanim kupcima u momentu prodaje. Sporazumom su osim dodatnih pogodnosti za kupca nametnute nove obaveze za Vladu i Glavni grad, naročito u odnosu na činjenicu da lokacija koja je prodata kupcu još nije oslobođena, zbog čega postoji opasnost za nove, veoma visoke troškove koje država i Glavni grad mogu da snose u eventualnom sudskom postupku, piše u zaključcima.

Anketni odbor je tokom 12 sjednica i saslušanja 13 lica utvrdio da je prodaja imovine DKP-a obavljena uz punu saglasnost Vlade i stečajne uprave. Zbog toga je zaključcima predviđeno da Skupština pozove nadležne organe da preduzmu aktivnosti da se ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a proglasi ništavnim, te da se utvrdi odgovornost državnih funkcionera potpisnika sporazuma između Zetagardnje, Vlade i Glavnog grada. Sporazum su u ime Vlade i Glavnog grada potpisali Branimir Gvozdenović i Miomir Mugoša.

(Ostatak teksta pročitajte u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *