Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj u posjeti Balkanu

Dodajte komentar
Suma Čakrabarti

Evropska banka za obnovu i razvoj će ostati posvećena aktivnoj podršci regionalnoj integraciji, uključujući i bolju povezanost u oblastima transporta i energije, istakao je predsjednik EBRD, Suma Čakrabarti, uoči posjete Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu.

Iz EBRD su saopštili da će, tokom prve faze šire regionalne turneje, Čakrabarti posjetiti Kosovo 25. jula, Albaniju 26. jula i Crnu Goru 27-28. jula.

On će se sastati sa najvišim zvaničnicima u sve tri zemlje, kako bi razgovarali o rastućem značaju Zapadnog Balkana za EBRD i ulozi EBRD-a u regionu.

Čakrabarti će se, takođe, sastati sa predstavnicima poslovne i diplomatske zajednice i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama aktivnim u regionu.

Kako je najavljeno, on će tokom posjete potpisati ugovore o zajmu na Kosovu, pokrenuće program finansiranja poljoprivrede u Albaniji i prisustvovaće ceremoniji povodom izgradnje novog poljoprivrednog distributivnog centra u Crnoj Gori.

Zapadni Balkan je jedan od naših prioriteta. Pokrenuli smo novi dijalog između premijera ovih zemalja prije dvije godine na osnivačkom samitu Zapadnog Balkana, održanom u sjedištu EBRD-a u Londonu, a početkom ove godine smo kao nastavak toga, ugostili regionalne premijere i poslovne lidere, zajedno sa stotinama stranih investitora, na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, takođe u sjedištu EBRD-a. Drago mi je da vidim da se novi format regionalne saradnje, sada poznat kao “Berlinski proces”, zahuktava“, istakao je Čakrabarti.

On je kazao da se raduje daljem produbljivanju saradnje i razmatranju novih ideja tokom njegovih posjeta regionu.

EBRD je jedan od najvećih investitora u zemljama Zapadnog Balkana. Na Kosovu, EBRD je uložila više od 203 miliona eura u 48 projekata, u Albaniji ukupne EBRD investicije dostigle su 1.056 milijardi eura za 74 projekta, dok je u Crnoj Gori banka u 53 projekta uložila skoro 530 miliona eura.

Krajem avgusta ove godine, predsjednik EBRD-a će posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *