Mercedes predstavio autobus budućnosti koji vozi sam (foto, video)

Dodajte komentar

Primjena tehnologije nema granica. Zanimljiv projekt predstavio je njemački automobilski div, a radi se o autobusu budućnosti bez vozača – Mercedes-Benz Citaro Future Bus with CityPilot.

Ovaj autobus na sebi ima pregršt nove tehnologije koja je možda i budućnost javnog transporta. Ugrađene su brojne kamere, sistemi povezivanja i komunikacija, kao i radarski sistem, tako da je ovaj autobus zamišljen kao vrhunsko transportno vozilo koje se može kretati i bez vozača, odnosno kako se to stručno zove – autonomna vožnja.

https://www.youtube.com/watch?v=8Mlq8-4mcy0

Inače, ovaj autobus temelji se na 12-metarskom Mercedesovom Citaro modelu koji sa svojih 6 cilindara razvija 299 konjskih snaga. Ugrađena komponenta CityPilot u stvari služi kao automatizirani vozač koji zahvaljujući svojim senzorima prati detalje na cesti kao što su linije na cesti (centralna, bočne), ubrzanje, kočenje, skretanje i druge funkcije.

Slična se tehnologija koristi u Mercedesovom Actrosu, odnosno autonomnom kamionu bez vozača.

Sam interijer odnosno unutrašnjost autobusa je posebna priča. Zanimljivo je kako su inspiraciju za interijer pronašli u gradskim trgovima i parkovima, a sjedišta su podijeljena u tri zone.  I sam vozač ima vrlo jednostavno vozački interfejs, odvojen je od putnika, a na svojim kontrolnim monitorima ima sve potrebne podatke koje mu trebaju za vožnju.

Autobus vozi maksimalnom brzinom do 70 km/h, a u saobraćaju mu pomaže čak 10 kamera, podijeljenih u tri grupe – one vrlo kratkog dometa do 50 centimetara, srednjeg dometa do 10 metara, te one dugog do 50 metara. Kamere isto tako prepoznaju 3D objekte i prepreke, a ugrađen je radarski sistem i GPS, sve kako bi vožnja bila potpuno autonomna.

1 2

4

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *