Vikiliks objavio dio dokumenata o Turskoj

Dodajte komentar

Vikiliks je, uprkos masovnim sajber napadima, objavio jedan dio od skoro 300.000 imejlova i na hiljade fajlova vladujuće stranke u Turskoj.

Vikiliks je prije dva dana najavio da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

Dio od 294.548 imejlova Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) objavljene su u 23 h po lokalnom vremenu u Turskoj.

Vikiliks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovr na čistke u Turskoj nakon pokušaja državnog udara“, navedeno je u saopštenju Vikiliksa.

Verfikovali smo materijal i izvor, koji ni na koji način nije povezan sa pokušajem državnog udara, niti sa rivalskim političkim partijama ili državama“, dodaje se u saopštenju.

Vikiliks naodi da je objavljivanje skoro 300.000 imejlova samo prvi dio u nizu i obuhvata 762 “sandučeta” koja počinju slovima od A do I.

Svi imejlovi su sa domena “akparti.org.tr” koji pripada vladajućoj poličkoj stranci u Turskoj.

Imejlovi su iz perioda od 2010. do 6. jula. 2016. godine, samo nedjelju dana prije neuspjelog puča.

Vikiliks navodi da su, uoči objavljivanja dokumenata pretrpjeli sajber napad, koji je vjerovatno za cilj imao sprječavanje objavljivanja imejlova.

Napadi se i dalje nastavljaju i korisnici imaju teškoće u pristupu materijalu“, dodaje se.

Režim Redžepa Tajipa Erdogana smijenio je za 72 sata 49.321 osobu nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča u zemlji. Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsjednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mjere sprovedene posle neuspjelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji.

U noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu.

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema poslednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *