Danas na naplatu stiže rata od tri miliona dolara za brodove

Rata kredita za kupovinu brodova Crnogorske plovidbe od tri miliona dolara trebalo bi da stigne na naplatu danas.

Pobjeda juče od Ministarstva finansija nije dobila odgovor da li će ova rata biti plaćena ili postoji opasnost da padne garancija koju je država dala za ovaj kredit kod Eksim banke u ukupnom iznosu od 47,4 miliona dolara.

Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska banka uz garanciju Vlade. Ugovor o kreditu za nabavku brodova ,,Kotor i ,,21. maj potpisan je 26. januara 2010. godine. Kredit je zaključen po stalnoj kamatnoj stopi od tri odsto, vrijeme otplate 15 godina, a grejs period je bio pet godina.

U informaciji koju je Vlada usvojila prije nekoliko mjeseci navodi se, podsjetimo, da se očekuje da će od preduzeća kojima je izdala garancije za kredite samo “Barska plovidba u ovoj godini uredno izmiriti dug prema kineskoj Eksim banci, dok to neće moći “Crnogorska plovidba”, Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz.

“Crnogorska plovidba” nije mogla da plati ni februarsku ratu za brodove, pa je Vlada izdvojila 2,85 miliona dolara iz tekuće budžetske rezerve. “Crnogorska plovidba” je do 31. maja uplatila 300 hiljada eura na glavni račun državnog trezora. Ta bi brodarska kompanija trebalo da naredne godine u januaru i julu plati rate od ukupno 5,9 miliona dolara.

Pobjeda

Check Also

“Povećanje zarada javnom sektoru čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor”

Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.