EU Turskoj: Ako uvedete smrtnu kaznu zaboravite na članstvo

Dodajte komentar

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je upozorila tursku vladu da ne preuzima mjere koje bi bile protiv ustavnog poretka nakon neuspjelog državnog puča.

Turskim vlastima je jasno poručeno da mogu da zaborave na članstvo u EU ukoliko odluče da vrate smrtnu kaznu.

Mi smo bili prvi tokom te tragične noći koji su rekli da legitimne institucije moraju biti zaštićene“, kazala je Mogerini novinarima prije sastanka ministara spoljnih poslova EU kome je prisustvovao i američki državni sekretar Džon Keri.

Mogerini je poručila da nema izgovora za tursku vlast da ne zaštiti vladavinu prava.

Demokratske i legitimne institucije treba da budu zaštićene. Danas ćemo to reći zajedno sa svim ministrima da to očigledno ne znači da se vladavina prava i podjela vlasti ne računaju. Nasuprot, moraju biti zaštićeni zarad same države. Zato ćemo poslati snažnu poruku“, kazala je Mogerini.

Te poruke je Mogerini poslala nakon sastanka. Keri je upozorio Tursku da ne ide predaleko u pokušaju da vrati red nakon pokušaja puča.

I ostali ministri i visoki zvaničnici EU su izrazili zabrinutost zbog dešavanja nakon pokušaja puča. Evropski komesar Johanes Han, u čijoj nadležnosti su i pregovori sa Turskom o pristupanju EU, je kazao da ima utisak da je vlada unaprijed pripremila liste sa imenima sudija koje su uhapšene.

Izgleda kao da je nešto već pripremljeno. Čim liste postoje, to ukazuje da su bile pripremljene da bi se koristile u nekom momenu. Veoma sam zabrinut. To je baš ono čega sam se plašio“, naveo je Han.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders i njegov austrijski kolega Sebastijan Kurc su ranije izrazili zabrinutost zbog najave da bi Turska mogla da vrati smrtnu kaznu.

Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu da bi mogla da otvori proces pregovora sa EU.

Neki analitičari ocjenjuju da je puč bio režiran, i da ga Erdogan koristi da bi očistio redove u vojsci i pravosuđu od onih lojalnim njegovom suparniku Fetulahu Gulenu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *