Evropska komisija zvanično optužila Google za nelojalnu konkurencije u online oglašavanju

Dodajte komentar

Evropsko regulatorno tijelo za zaštitu tržišta juče je i po treći put službeno optužilo Google za blokiranje konkurencije, a ovoga puta pritužba se odnosi na njihov biznis s oglašavanjem na pretraživaču.

Regulatorna komisija je ovom prilikom dodatno učvrstila raniju optužbu protiv najpopularnijeg pretraživača na svijetu, zbog toga što smatra da rezultati pretraga favorizuju Googleove shopping servise na uštrb konkurencije.

Suprotstavljene strane

Google je razvio mnogo inovativnih proizvoda koji su promijenili naše živote. Međutim, to im ne daje za pravo da ostalim kompanijama otežavaju konkurentnost i inovativnost”, izjavila je povjerenica Evropske komisije Margrethe Vestager.

S druge strane, portparol američkog internet giganta je u službenoj izjavi istakao da Google “smatra kako su njihove inovacije i poboljšanja proizvoda povećali izbor evropskih potrošača te da promovišu kompetitivnost

Google je naime optužen za iskorištavanje svoje dominantne pozicije tako što vještački onemogućava prikazivanje konkurentskih oglasa na internet stranicama trećih strana, a Evropska komisija je dala rok do deset nedjelja za izjašnjenje o iznesenim optužbama.

Ovo nije prvi pravni problem s Evropskom komisijom

Nova optužba odnosi se na Googleovu AdSense for Search, jer Evropska komisija smatra da Google ograničava prikazivanje oglasa koji predstavljaju konkurenciju njihovoj AdSense for Search platformi.

Googleovi AdWords i AdSense proizvodi glavni su generator prihoda, koji je prošle godine ostvario ukupno 75 milijardi dolara.

Najpopularniji internet pretraživač na svijetu već ima ozbiljnih pravnih problema s Evropskom komisijom, prvu, već spomenutu, zbog favorizovanja svojih shopping servisa na štetu konkurencije i drugu zbog nametanja posebnih uslova proizvođačima telefona koji žele da koriste njihov operativni sistem Android.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *