Novi rekordi na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer su ulagači suzdržani uoči objave novih poslovnih izvještaja kompanija, no S&P 500 i Dow Jones indeks ipak su dostigli nove najviše nivoe u istroiji. 

Dow Jones ojačao je 24 boda ili 0,13 posto, na 18.372 boda, dok je S&P 500 porastao 0,01 posto, na 2.152 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,34 posto, na 5.005 bodova.

Nakon tri dana snažnog rasta cijena dionica, tržište se juče smirilo dok ulagači čekaju nove makroekonomske pokazatelje i kvartalne poslovne rezultate kompanija.

Tržište je u zamahu jer posljednji američki ekonomski pokazatelji pružaju podršku. Rekordi indeksa došli su na samom početku sezone objava poslovnih izvještaja kompanija, koja će biti najvažnija za daljnji smjer tržišta“, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Wells Fargo Funds Management.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pale za 5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, već četvrti kvartal zaredom.

No, ulagači se nadaju pozitivnim iznenađenjima, koja bi podržala dalji rast cijena dionica.

Pozitivno na tržišta utiče i uvjerenje ulagača da američka centralna banka Fed zbog poremećaja na tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije neće u ovoj godini povećati kamatne stope, dok bi druge najveće centralne banke u svijetu – od kineske i japanske do britanske i evropske – uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 6.670 bodova, a frankfurtski DAX 0,33 posto, na 9.930 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,09 posto, na 4.335 bodova.

(Agencije)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *