Del Monako: Kompanija A2A djeluje tržišno, a ne politički

Dodajte komentar

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako kazao je za Dnevne novine da se nada pozitivnom ishodu sporazuma kompanije A2A sa crnogorskom Vladom i da se uzda da će, koja god solucija da bude prihvaćena, biti ispoštovana tržišna pravila i pravila Evropske unije.

A2A je kompanija koja se upravlja pravilima tržišta a ne politike, i upravo je to njen doprinos u EPCG. A2A je nosilac koncepta moderne kompanije koja je potpisala sporazum sa Vladom Crne Gore a ne sa nekom političkom partijom. Nadam se pozitivnom ishodu novog sporazuma jer će on proći i parlamentarnu proceduru. A2A je kompanija koja je uvijek vjerovala Crnoj Gori i koja je do sada uložila pola milijarde eura u ovu državu, čime je postala značajan međunarodni parter vaše zemlje. Ni ne pomišljam da bi moglo biti prihvaćeno bilo kakvo rješenje koje ne bi bilo u skladu sa pravilima funkcionisanja tržišta i zakona Evropske Unije“, kazao je ambador Italije u Crnoj Gori.

Del Monako ističe da smatra da je svaki hipotetički pokušaj uvlačenja A2A u političku predizbornu priču “loš signal crnogorskog tržišta i loš signal za strane investitore koji to tržište posmataraju. S druge strane, Crna Gora koja ima rast od četiri odsto godišnje i koja ima potencijal u oblasti energije j este Crna Gora koja vjeruje u slobodno tržište”

A2A je kompanija koja posluje na tržištu, ima sjedište u Milanu, u srcu ekonomije Evrope. Ona se ne bavi politikom i nije došla ovdje da bi se njome bavila, te smatram da neće dozvoliti da bude uvučena u politiku, ukoliko bi to neko eventualno pokušao“, poručio je ambasador.

Vlada Crne Gore je na posljednjioj sjednici novim ugovorom definisala odnose sa ovom italijanskom kompanijom. Nakon toga su opozicioni ministri juče tražili od potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića da Vlada nađe mehanizme i dodatno se zaštiti ukoliko bi A2A odlučila da svoj udio u EPCG proda na tržištu. Naime, njihov je zahtjev da to A2A ne može uraditi bez saglasnosti Vlade.

Predlozi su išli do toga da se zabrani kompaniji da raspolaže akcijama, što nije prihvatljivo niti je u skladu sa standarima EU i tržišnog poslovanja“, izjavio je Lazović za TVCG.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *