Tereza Mej premijerka Velike Britanije, Kameron sjutra podnosi ostavku

Dodajte komentar

Tereza Mej (Theresa May) biće nova britanska premijerka objavio je BBC nakon što se Andrea Leadsom povukla iz trke za mjesto premijerke i šefa Konzervativne stranke.

Tereza Mej 59-godišnjakinja, na referendumu o Brexitu podržala je ostanak Britanije u EU, a državni je sekretar za unutrašnje poslove u vladi Dejvida Kamerona od 2010.

Aktulena ministarka energetike i bivši sekretar za ekonomiju i trezor Andrea Ledsom (Andrea Ledsom), koja je zastupala opciju izlaska iz EU, obrazlažući povlačenje saopštila je da je Ujedinjenom Kraljevstvu “potrebna snažna i stabilna vlada” i da je Mejova “idelno rješenje” za implementaciju Brexita.

Ovo je treća osoba koja je zastupala Brexit koja se povlači nakon što je Britanija 23. juna izglasala opciju izlaska iz EU.

Prethodno se iz utrke za premijersku poziciju i mesto lidera torijevaca povukao Boris Džonson koji je podržao Ledsomovu prošle sedmice.

Nakon toga i lider nacionalističkog UKIP-a Nigel Farage takođe se povukao iako je opcija koju su podržavali pobijedila.

Terezu Mej podržava 60 posto članova konzervativne partije.

Buduća je premijerka i u govoru ranije u ponedjeljak ponovila ono što je rekla prilikom kandidovanja za obije pozicije:

Brexit znači Brexit i to ćemo uraditu uspješno”, rekla je Mej.

BBC-jev izvor blizak ministarki energije Ledsom koja se povukla rekao je da je razlog za takvu odluku skandal oko materinstva koji se vrtio u britanskim medijima tokom vikenda.

Ledsom se u ponedjeljak izvinila Mej zbog insinuacije iznesene u jednom intervjuu za vikend da je činjenica da je majka “čini boljim kandidatom” za poziciju premijerke od Mej.

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je juče da će u srijedu podnijeti ostavku i dodao da je oduševljen da će sljedeći premijer biti Tereza Mej.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *