Podrška drugom bloku, plate i rebalans na doradi

Novi ugovor Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A o upravljanju Elektroprivredom i međudržavni sporazum sa Češkom, kojim se predviđa da Škoda Praha gradi drugi blok Termoelektrane u Pljevljima, dobili su zeleno svijetlo na jučerašnjoj sjednici Vladinih komisija o političkim i ekonomskim pitanjima.

O njima će se danas izjasniti i Vlada, a međudržavni sporazum sa Češkom razmatraće i predstavnici izvršne vlasti te države. Očekuje se da će sporazum biti potpisan u naredna dva dana, što će označiti početak realizacije najvećeg razvojnog projekta u energetskom sektoru Crne Gore.

Na maratonskoj sjednici, koja je trajala više od deset sati, najveća polemika vođena je oko dalje saradnje sa Italijanima, s kojima Vlada već dvije godine dogovara da li će i kako dalje zajedno upravljati Elektroprivredom. Predstavnici opozicije insistirali su na tome da se iza potpisivanja novog ugovora krije namjera Vlade da raskine saradnju sa A2A i zamijeni je nekom drugom kompanijom.

Oni su tokom višečasovne rasprave tvrdili da projekat gradnje drugog bloka nije ekonomski isplativ, kao i da nema društveno opravdanje, a tražili su i da se prije potpisivanja ugovora definišu detalji ponude češke kompanije.

Škoda Praha, čija je ponuda za gradnju drugog bloka prošle godine izabrana za najpovoljniju, još nije definisala konačnu cijenu za izvođenje radova. Njihova prvobitna ponuda od 338,5 miliona eura kroz pregovore je korigovana na 325 miliona. U Vladi smatraju da bi finalna ponuda trebalo da iznosi 321,68 miliona eura.

Usaglašeni detalji

Gradnja drugog bloka Termoelektrane, na kojoj je Vlada insistirala, bila je glavni kamen spoticanja u pregovorima sa A2A. Svi detalji novog ugovora usaglašeni su krajem prošlog mjeseca, a njima je predviđeno da Italijani upravljaju Elektroprivredom u narednih pet godina, uz mogućnost izlaska, odnosno raskida saradnje. U tom slučaju, Vlada će u sedam godišnjih rata Italijanima isplatiti 250 miliona eura za 41,7 odsto akcija.

Eventualno povlačenje A2A, kako je ranije saopšteno iz Vlade, ne bi ugrozilo gradnju drugog bloka, a obje strane odrekle bi se međunarodne arbitraže.

Ni rebalansa, ni traženog povećanja plata za ljekare

Vladina Komisija za ekonomska pitanja KEP vratila je, bez izjašnjavanja, Predlog izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru jer je, kako je zaključeno, riječ o neodrživom i diskriminatorskom propisu.

Vraćen je takođe i predlog rebalansa budžeta, a ministar finansija Raško Konjević će o tome danas usmeno izvijestiti Vladu.

Predlog o rebalansu, kako je, prema saznanjima DN, rečeno na Komisiji, nije ispunio osnovne preduslove da se o njemu ozbiljno razgovara, budući da Monstat još nije saopštio podatke za prvih pola godine, te da sva priča o rashodima, bez pravih pokazatelja, u ovom trenutku je bespredmetna.

Priča o povećanju plata ljekarima je, kako su ocijenili pojedini članovi KEP-a je takođe, u ovom trenutku bez utemeljenja. Kako saznajemo, jedno od pitanja Konjeviću bilo je zašto je samo obuhvatio ljekare, što je sa ostalim zdravstvenim radnicima, kao i sa drugim resorima koji se finansiraju iz budžeta.

Na kraju je prihvaćeno mišljenje Sekretarijata za zakonodavstvo u kojem se ukazuje da je potrebno doraditi zakonsko rješenje koje je predložilo Ministarstvo finansija na čelu sa Konjevićem, a pojedine odredbe i preispitati.

Prema saznanjima DN, opozicioni ministri tražili su da se vrate naknade za učešće u radnim tijelima i komisijama, koje su ukinute Zakonom o zaradama u javnom sektoru, što je odbijeno.

Pobjeda

Check Also

Počinje izgradnja najveće solarne farme u Evropi

Kompanije Iberdrola i Prosolia Energy, koje se bave proizvodnjom solarnih panela, dobile su saglasnost portugalske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.