Za Dubai krenula prva pošiljka iz Novog duvanskog

Dodajte komentar

Novi duvanski kombinat juče je izvezao prvu pošiljku cigareta od kada je kompaniju preuzeo BMJ Industries FZ LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predstavnik vlasnika i predsjednik borda direktora Novog duvanslcog Isat Boljević kazao je da je riječ o ugovorenom poslu izvoza 70 hiljada tona rezanog duvana i cigareta dvije vrsta brenda MAC za Dubai.

On je naveo da će uskoro izvoz porasti na 200 tona mjesečno rezanog i palcovanog duvana i cigareta, a plan je da bude i preko 400 tona mjesečno.

Sada u fabrici rade 72 zaposlena od čega je iz bivšeg DKP-a u stečaju preuzeto 59, a preostalih sedam radnika iz stare fabrike, lcako je naveo, biće uposleno naredne sedmice.

Boljević je kazao da su prosječne zarade veće od 20 do 50 odsto u odnosu na plate u bivšoj fabrici, a da prosječna iznosi oko 480 do 500 eura.

Pripreme za početak proizvodnje su trajale nešto duže nego što je bilo planirano zbog veoma lošeg stanja u kojem su bile preuzete mašine. Novi vlasnik je uložio 940 hiljada u tekuće obaveze i nabavio novu mašinu za rezanje duvana od 400 hiljada eura. Počeli su pripremni radovi za izgradnju nove fabrike na lokaciji na Cemovskom polju, a nabavljeni su i montažni čelični elementi i paneli iz Italije za gradnju. Nova fabrika biće izgrađena u roku, do marta naredne godine, kazao je Boljević.

Na pitanje koliko sada otkupljuju duvana iz Crne Gore, Boljević je odgovorio da su to simbolične količine u odnosu na njihove ugovorene potrebe. Najavio je da će od septembra početi sa kampanjom kojom žele podsticati proizvodnju duvana u Crnoj Gori.

On je naveo i da većinu duvana sada uvoze iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvršni direktor Slavoljub Vukašinović kazao je da će nova mašina omogućiti proizvodnju novog proizvoda rezanog duvana kojeg će takođe uskoro izvoziti za isto tržište.

Novi vlasnici su preuzeli zalihe duvana stare kompanije i isplatili dugove domaćim proizvođačima, kazao je Vukašinović.

Predstavnici Novog duvanskog su novinarima pokazali hale gdje se proizvode cigarete MAC i kako se utovaraju prvi kamioni za izvoz.

Na pitanje Vijesti zašto na pakovanjima cigareta nema natpisa Made in Montenegro, odgovorili su da je to strani brend i da su takve naručene.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *