Kako izgleda vaš (digitalni) život na Googleu?

Dodajte komentar

Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija, Google danas posjeduje ogromnu količinu podataka o tome šta pretražujemo i kakav sadržaj konzumiramo. Budući da često nismo ni svjesni koje sve to podatke Google i njegovi servisi prikupljaju o nama, kompanija je lansirala novi alat pod nazivom ‘My Activity’ koji nam vizuelno prikazuje našu digitalnu istoriju.

111

Svaki put kada otvorimo Search, YouTube, Gmail ili Maps, Google je taj koji bilježi naše digitalne korake i skladišti ih (otuda i izreka da ukoliko želite nekoga zaista da upoznate, dovoljno je da prođete kroz njihov History). Sve značajnija bitka za privatnost natjerala je kompaniju da olaška pristup sigurnosnim podešavanjima putem kojih korisnici sada mogu da biraju koji ih to servisi prate i prikupljaju podatke o njima, lansiravši My Account pregledni panel koji umnogome predstavlja home dugme vašeg Google naloga.

Iz Googlea stižu vijesti o novoj opciji pod nazivom My Activity. U pitanju je jednostavna stranica koja na pregledan način obaveštava korisnike o prikupljenim podacima kao što su broj pretraga, dobijenim rezultatima i drugim informacijama vezanim za njihov lični nalog. Važno je napomenuti da je moguće ukinuti pristup svakom od ovih servisa kako ne bi prikupljali podatke o vama, no ukoliko to već rade, zgodno je pogledati i kako izgleda vaša pretraga.

11

Nova opcija obuhvata rezultate iz vaše pretrage (history), postavljene upite Googleu, pretragu slika i videa, ali i Google Now kartice koje su bile prikazane u toku dana. U prevodu, korisnici Android telefona mogu vidjeti kako izgleda njihov kompletan digitalni život. Nova stranica omogućava i pretragu po ključnim riječima zahvaljujući kojoj možete vidjeti kada ste tačno pretraživali određeni kriterijum, međutim – rezultati pretrage sa servisa Google Maps nalaze se na drugoj stranici i do njih se dolazi zaobilaznim putem.

Da li želimo da neko prikuplja toliko podataka o nama?

Iako nije loše ispratiti koliko i na koji način koristimo mnogobrojne servise iza kojih stoji Google, tj.kompanija Alphabet, glavno pitanje koje se nameće jeste da li je zaista potrebno da neko prikuplja toliko podataka o nama? Svom srećom, Google je svakom od korisnika omogućio da limitira ili u potpunosti onemogući navedenim servisima da ga prate, efektivno smanjujući broj informacija koje se prikupljaju. Sve ovo dostupno je iz preglednog panela My Account, pod opcijom Activity controls. Od glavne pretrage, rezultata pretrage i pregledanih videa, korisnici sami biraju koje informacije Google prikuplja o njima.

Više podataka – bolje reklame

I dok pojedini korisnici Interneta strahuju da se tolika količina podataka može zloupotrijebiti, veliki je broj onih koji i ne provjeravaju koje servise koriste, te im i praćenje ne smeta. Google je svjestan ove činjenice, a kako je podatke o nama (korisnicima) iskoristio za predlaganje sadržaja koji je nama interesantan (poput muzike ili videa koji bi nam bili interesantni), ista tehnologija od nedavno je postala dostupna i third-party strankama – u ovom slučaju reklamama.

Mashable piše da korisnici koji pretražuju različite upite i konzumiraju određeni sadržaj na servisima kao što su Search ili YouTube, sad imaju priliku da se susretnu sa još bolje pozicioniranim tj. relevantnijim reklamama. Novi ad-tracking takođe je moguće isključiti, no iz Googlea ističu da je u pitanju mali kompromis za benefit koja se time postiže, a koja dolazi u vidu pametnijih tj. bolje serviranih reklama. Nove funkcije i opcije polako postaju sastavni dio ove kompanije, a Google je još odlučniji da poboljša korisničko iskustvo (makar po cijenu onog malog broja onih korisnika koji će isključiti nove opcije).

Marko Mudrinić, Netokracija.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *