Investitori u fondove za upravljanje nekretninama u strahu od novog Lehman Brothersa

Dodajte komentar

U post-brexitovskoj atmosferi mogu se čuti komentari stručnih ljudi koji kažu da je ovo zapravo početak još jedne krize iz 2008. godine. Sve je počelo u sektoru nekretnina, a tamo su investitori trenutno vrlo zabrinuti, i pored uvjeravanja da je sve pod kontrolom.

Kada su tri fonda koja upravljaju imovinom vrijednom 10.5 milijardi eura zaustavila trgovinu ove sedmice, sve je podsjetilo na kreditni krah iz 2007. godine, kada su fondovi za upravljanje nekretninama dali rani znak finansijske krize.

2007. godine, nekoliko fondova je zaustavilo poslovanje zbog pretećeg domino efekta. Sada, zaustavljanje operacija fonda Standard Life je ispratio Avivin fond od 2.1 milijardi eura i M&G-ov od 5.15 milijardi eura vrijedan fond za upravljanje nekretninama.

Fond menadžeri i drugi učesnici ove industrije kažu da se mnogo šta promijenilo od trenutka kada je potonuće vrijednosti komercijalnih nekretnina pomoglo obogaljivanju banaka i potapanje svijeta u finansijsku nestabilnost, piše Financial Times.

Jedan fond menadžer kaže da ipak “ovo nije Lehman Brothers trenutak”.

Prije svega, britanske banke imaju mnogo više kapitala nego 2008. godine. Bank of England i dalje dopušta bankama da pozajmljuju novac, za razliku od 2008. godine, kada je to zabranila. Drugo, kompanije koje se bave nekretninama su u mnogo manjim dugovima, što smanjuje stres.

Britanski fondovi, neki od najvećih iz sektora nekretnina, nisu imali puno izbora osim da efektivno zarobe novac investitora ove sedmice, nakon što su se suočili sa povlačenjem zahtjeva koji su pojeli njihovu likvidnu imovinu. Kao otvoreni fondovi, oni su struktuirani tako da na zahtjev vrate novac investitorima.

Investitori se boje da će u slučaju da fondovi usiljeno prodaju nekretnine, to pokrenuti padove vrijednosti nekretnina, kao što se dogodilo tokom kreditne krize, kada je vrijednost nekretnina u Velikoj Britaniji opala za 36 procenata.

Možda se ne ponavlja 2008, jer su banke bolje kapitalizovane, ali 2016 se oblikuje da sve više liči na 2007”, kaže Mike Prew, analitičar u Jefferiesu.

On vjeruje da bi zaraza mogla da se proširi na investicione trustove u sektoru nekretnina, u kojima se u četvrtak puno prodavalo.

Uticaj fondova veći nego 2008.

Otvoreni nekretninski fondovi posjeduju oko 5 procenata komercijalnih nekretnina na britanskom tržištu, što je u poređenju sa 2 posto iz 2007 više nego duplo.

Investitori su pohrlili u ove fondove u potrazi za većom zaradom, i posljednje tri godine je zabilježen značajan kapitalni rast. U poređenju sa prethodnim krahom, sada bi povećanje učešća moglo da poveća uticaj fondova na šire tržište. Prethodni put, prilivi i odlivi iz takvih fondova su blisko uticali na promjene vrijednosti u sektoru nekretnina.

Bank of England je održala razgovore sa fondovima za upravljanje nekretninama pred Brexit glasanje. U četvrtak je BoE naglasila rizik komercijalnih nekretnina na finansijsku stabilnost. “Ponašanje otvorenih fondova koji ulažu u komercijalne nekretnine u Velikoj Britaniji bi moglo da pojača bilo kakva tržišna pomjeranja”, navela je BoE.

Nakon glasanja, mnogi fondovi su smanjili vrijednost imovine za 5 procenata, i nagovijestili zaustavljanje planova za ekspanziju. Međutim, analitičari očekuju još veći pad. Fondovi trguju nekretninama sa popustom od 32 odsto u odnosu na neto vrijednost njihove imovine, podaci su Jefferiesa. Najviše se prodaju akcije koje imaju veze sa Londonom, za koji se očekuje da će osjetiti najveći gubitak zbog preseljenja finansijskih kompanija u drugi dio Evrope.

Većina fondova pravi nedjeljne procjene kako bi održali korak sa tržištom.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *