Googleov poslovni model oglašavanja mogao bi da nestane

Dodajte komentar

Uprkos činjenici kako Googleov cost-per-click (CPC) model oglašavanja i dalje pada, kompanija još uvijek dominira u segmentu digitalnih oglasa i zarađuje velike svote novaca.

Googleova nadređena kompanija, Alphabet, oslanja se na AdWords koji čini 88 posto od ukupno 78 milijardi dolara koliko je zarađeno od oglasa u prošloj godini.

No, po svemu sudeći, čini se da je Google krenuo u veliko restrukturiranje što se tiče segmenta oglašavanja te se sve više ulaže u vještačku inteligenciju. Naime, Google CEO Sundar Pichai je izjavio kako su ulaganja u strojno učenje i vještačku inteligenciju prioritet za Google. Prošli mjesec, na Googleovoj I / O developer konferenciji, predstavljen je novi virtualni asistent koji mašinsko učenje diže na novi nivo jer spaja podatke Google pretraživanja, korisničke profile, podatke o lokaciji, Google Now bazu znanja.

Google Home, koji ima AI podršku, nastoji pretragu „prebaciti“ u novo doba u kojem korisnici nikada neće morati da posjete web stranicu, pročitaju dio sadržaja ili sjede ispred računara ili mobilnog uređaja tražeći za odgovorima. Zato se s pravom postavlja pitanje kako će Google prodati oglase temeljene na tekstualnim oglasima koji vode na web stranice?

Analitičar Martin Uteras je uvjeren kako će Google pronaći rješenje u svim tim novim područjima koji se vrte oko vještačke inteligencije. Veliki dio korisnika najveći dio svog vremena provodi na mjestima kao što su Facebook, Instagram, Twitter, a u zadnje vrijeme sve više se izdvaja i Snapchat. Sve to za Google znači i manje prihoda, naglašavaju analitičari, prenosi ICT Business.

Digitalni lični asistent bi trebao biti to novo rješenje koje će zamijeniti tradicionalno pretraživanje, no finansijski analitičari slažu se kako je još prerano za jedan takav radikalni zaokret.

Na primjer, ako Google Home korisnik rezerviše ručak preko OpenTable, hoće li Google u tom slučaju „zaigrati“ audio oglas? Sve su to samo špekulacije, no nismo niti daleko od takve situacije s obzirom kako je svrha uređaja da pruže brze i tačne odgovore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *