Za Balkan najvažniji ekonomski aspekt Samita u Parizu

Dodajte komentar
Samit “Pariz Balkan 2016” je veoma značajan skup za zemlje regiona, a naročito je važan njegov ekonomski aspekt, ocjenjuje bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

Nakon Berlina i Beča, danas u francuskoj prijestonici počinje Samit “Pariz Balkan 2016”. Čelnici šest zemalja Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana nastavljaju razgovore u okviru berlinskog procesa, pokrenutog prije dvije godine, kako bi se zemlje Jugoistočne Evrope, kroz regionalnu saradnju i konkretne projekte približili Uniji.

Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Milo Đukanović.
Riječ je o veoma značaju skupu za zemlje regiona, ocjenjuje za Antenu M bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.
Za razliku od velikog broja, tradicionalnih konferencija u okviru regionalnih incijativa, ova koja se treći put dešava pod tzv. berlinskim procesom je jedna dobra kombinacija političke agende i agende konektivnosti  o predstavljanju novih zajedičkih projekata. Ove godine biće i odluka o osnivanju Kancelarije za mlade“, kazala je Đurović.

Ona napominje da je za zemlje regiona naročito važan ekonomski aspekt konferencije.

Prošle godine, Evropska unija je kroz agendu konektivnosti najavila  milijardu eura projekata za kofinansiranje investicija, do sada je 1/3 stavljena u funkciju, očekuje se da će novi paket biti predstavljeni na ovoj konfereciji“, kazala je Đurović.

Na Samitu u Parizu pored domaćina i predsjednika vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, učestvovaće visoki zvaničnici Austrije, Njemačke, Italije, Hrvatske i Slovenije, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i čelnici međunarodnih finansijskih institucija.

CdM
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *