Vlada izdala 586,5 miliona eura garancija

1 komentar

Vlada je zaključno sa prošlom godinom izdala 586,5 miliona eura garancija od čega su povučena sredstva od oko 453,9 miliona eura, piše Dan.

Prema zvaničnim podacima stanje duga na kraju prošle godine po garancijama izdatim domaćim i stranim kreditorima iznosi 340,1 milion eura odnosno 9,46 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP.

Od tog novca Vlada je samo u prošloj godini izdala 88,2 miliona eura državnih garancija.

List piše da je za sada izvjesno da padaju garancije za brodove i željeznicu. Na prošlosedmičnoj sjednici Vlade konstatovano je da kompanije Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz i Crnogorska plovidba neće biti u mogućnosti da za ovu godinu izmire obaveze.

Država je izdala garancije za kredit Crnogorske plovidbe kod Eksim banke za dva nova broda u ukupnom iznosu od 47,4 miliona dolara. Preduzeće je u januaru trebalo da plati drugu ratu glavnice od 2,37 miliona dolara i ratu za kamatu od 690,4 hiljade dolara.

Kako Crnogorska plovidba nije bila u mogućnosti da izmiri dospjele kreditne obaveze u februaru, Vlada je donijela zaključke kojima je zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve uplati sredstva do 2,85 miliona dolara na račun Crnogorske plovidbe, a sredstva su uplaćena 11. februara. CG plodba je do 31. maja uplatila 300 hiljada eura na glavni račun državnog trezora.

“Naredna obaveza po osnovu tog kredita dospijeva 21. jula u iznosu od 3,02 miliona dolara, od čega se 2,37 miliona dolara odnosi na glavnicu”, navodi se u informaciji, u kojoj stoji i da Crnogorska plovidba naredne godine u januaru i julu treba da plati rate u iznosu od 5,93 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Znaci pored dvije i po milijarde prepoznatog drzavnog duga, jos ovih sesto miliona i eto 80% GDP-a – nema sto, taman kako dolikuje kompetencijama g-dina Zugica koji je pola mandata potrosio da sve ubijedi kako su Luksic i Katnic losi, a evo sada bez poreskog duga i objektivizacije teske pola milijarde, jos dodatnih procenata koji isplivavaju da daju neovisnu konfirmaciju o cemu se sve ovdje radi.

    I onda ce kad izgube naredne izbore da pricaju da je dug nekoga drugog, a ne njihov i to u najvecem patriotskom bahacenju po razvojnim resursima CG, taman kako dolikuje pobornicima sojske i cojske CG, one koja se brani zenomrstvom i ostalim busanjima u prsa junacka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *