Evropska unija odobrila nova pravila za penzione fondove

Dodajte komentar

Evropska unija je dogovorila nova pravila za rad penzionih fondova u četvrtak u pokušaju da se poboljša način na koji se njima upravlja i pojasne informacije koje se daju štedišama.

Parlament EU, Vijeće i Komisija dogovorili su prijedlog revidirane Direktive o penzijskim fondovima, poznate kao IORP2.

Komisija navodi da će Direktiva poboljšati način na koji se fondovima upravlja, olakšati penzijskim fondovima sprovođenje prekograničnog poslovanja i dati jasne informacije članovima penzijskih shema i korisnicima. Ova pravila će olakšati penzijskim fondovima da ulažu u dugoročnu imovinu, te ojačati njihovu uloge u uniji tržišta kapitala.

Komesar za finansijske usluge Jonathan Hill, rekao je kako će ovaj ugovor osigurati visoke standarde upravljanja, poboljšati informacije za penzione štediše, i potaknuti prekogranične penzijske usluge.

Revidirana Direktiva jača i zamjenjuje postojeću direktivu IORP iz 2003. godine. To ne uključuje usklađena pravila solventnosti za profesionalne penzijske fondove.

Tekst će sada morati biti službeno odobren od Evropskog parlamenta, te će stupiti na snagu nakon što bude objavljen u Službenom listu Evropske unije. Zemlje članice imaće 24 mjeseca da prenesu tekst direktivu u nacionalno zakonodavstvo.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *