Crnogorski BDP po glavi stanovnika 41 odsto prosjeka EU

Bruto domaći prozivod BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini, na osnovu prve procjene Eurostata, iznosi 41 odsto prosjeka Evropske unije EU.

Iz Monstata je saopšteno od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 58 odsto prosjeka EU.

Crna Gora se nalazi na drugom mjestu na nivou od 41 odsto prosjeka EU. Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 37 odsto, odnosno 36 odsto evropskog prosjeka, Albanija 30 odsto, dok je Bosna i Hercegovina BiH na nivou od 29 odsto evropskog prosjeka”, kazali su iz Monstata.

Eurostat je 15. juna objavio preliminarne podatke o BDP-u i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za prošlu godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. Monstat je učestvovao u tom projektu zajedno sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći, na osnovu prve procjene, među zemljama članicama kretala se od 51 odsto do 137 odsto prosjeka EU.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 odsto.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 46 odsto prosjeka EU.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.