JP Morgan: Škotska će do 2019. biti nezavisna

Dodajte komentar

Škotska će do 2019. godine biti nezavisna država, a dobar deo finansijskih giganata će se iseliti iz Londona, navodi se u analizi investicione banke JP Morgan.

Analiza je načinjena posle referendumske odluke Britanaca da izađu iz Evropske unije, navodi Politiko.

JP Morgan, u internom memorandumu, navodi da će finansijski servisi biti najizloženiji procesu razdruživanja, kao i da će Francuska i Njemačka nadaju da će zauzeti mjesto ključnih evropskih finansijskih centara.

Analitičari ove kompanije, takođe, navode da će Britanija, tokom budućih pregovora sa EU, teško uspjeti da zadrži sadašnji pristup jedinstvenom tržištu, a da ne pristane na plaćanja u budžet EU i slobodan protok radne snage, javlja RTS.

U isto vrijeme, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Cloude Juncker) saslušaće zvaničnike Škotske i njihovu želju da ostanu dio EU uprkos rezultatima referenduma u Britaniji.

Premijerska Škotske Nikola Sturdžen (Nicola Sturgeon) rekla je ranije da se suočava sa izazovom da sačuva Škotsku unutar EU, nakon što je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao da je pravo vrijeme da se razgovara o tom problemu.

Junker je održao sastanak sa Nikolom Sturdžen o ideji da Škotska ostane u EU, kakav plan je bio razrađen na slučaju Danske (kontinentalni dio Danske je dio EU, ali Farska ostrva i Grenland nisu).

Sturdžen je ranije naglasila važnost ostanka Škotske u EU, koje je većinom glasova odabrala opciju ostanka u Uniji, ona je takođe pozvala na održavanje drugog refenrenduma za nezavisnost Škotske.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *