Da li će BREXIT ubrzati uvođenje EURA u članicama Evropske unije?

Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Evropske unije koje još uvijek ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski Daily Express.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, jer želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini, prenosi regionalna tv N1.

I njemački “Frankfurter algemajne cajtung”, takođe, navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom, što je u skladu s planom hitnog uvođenja eura u zemljama koje ga još ne koriste, piše Daily Express.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski povjerenik za finansije, Britanac Lord Hil, podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao je Valdis Dombrovskis, koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju eura u sve zemlje članice.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *