Merkel, Oland i Renci: “Nova Evropa” neće pregovore sa VB

Njemačka, Francuska i Italija najavile su “novi podsticaj” EU poslije glasanja Velike Britanije da izađe iz Unije.

Oni su isključili mogućnost bilo kakvih pregovora s Londonom dok ne uloži zvaničan zahtjev za napuštanje EU.

“Predstavićemo predlog našim kolegama za novi impuls (evropskom projektu) u raznim domenima tokom narednih mjeseci” rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu u Berlinu gdje je s francuskim predsednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerom Mateom Rencijem razgovarala o posljedicama britanske odluke.

Ona je rekla da su predviđeni predlozi u oblasti odbrane, privrednog rasta, zapošljavanja i konkurentnosti, a francuski predsjednik je istakao da ne treba gubiti vrijeme u odgovaranju na izazove koje postavlja Bregzit.

Lideri su u zajedničkoj deklaraciji izdatoj poslije sasanka naveli da Evropska unija “mora da se posveti brigama koje izražavaju njeni građani”. Oni su takođe ukazali da je blok neophodan da bi obezbijedio “ekonomski i socijalni napredak” za narod i da “učvrsti ulogu Evrope u svijetu”.

Ali su priznali da EU može da napreduje samo ako je podržava njen narod.

Evropska unija i posebno tvorci politike u Briselu kritikovani su da su udaljeni od briga običnih ljudi, raspoloženje koje je dovelo da jačanja anti-EU pokreta u nekoliko zemalja članica, navodi agencija AP.

“Složili smo se da neće biti formalnih ili neformalnih razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, dok u Evropskom savjetu (samit EU) ne bude uložen zahtjev za izlazak iz EU. Tek tada će Evropski savet izdati smjernice po kojima će se pregovarati o izlasku”, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je da se ne gubi vreme oko izlaska Britanije iz EU, dok Britanci izgleda žele da odugovlače podnošenje zahtjeva.

“Na nama je odgovornost da se ne gubi vrijeme oko rješavanja pitanja odlaska Velike Bitanije i novih pitanja za dvadesetsedmoricu”, rekao je Oland u Berlinu i dodao da nema “ništa gore od neizvjesnosti”.

On je rekao da Britanci treba što prije da ulože zahtjev za odlazak i ponovio riječi Angele Merkel da neće biti pregovora prije podnošenja tog zahtjeva.

“Mi razumijemo političku situaciju Velike Britanije i treba da pokažemo poštovanje, ali takođe treba da očekujemo da Velika Britanija poštuje Evropsku uniju”, rekao je Oland.

U zajedničkoj deklaraciji o sastanku tri lidera su tri osnovna prioriteta: unutrašnja i spoljna bezbjednost, jaka ekonomiju i jaka socijalna kohezija, uz ambiciozne programe za mlade.

U domenu ekonomije u deklaraciji se posebno ističe da zemlje Eurozone treba da ostvare veće jedinstvo, uključujući u fiskalnim i socijalnim sferama, gde se brojne vlade čvrsto drže svojih nacionalnih ovlašćenja.

O tom predlogu treba da se raspravlja u srijedu na samitu šefova država ili vlada i zemalja EU u Briselu, o Bregzitu.

Izvor: CDM

Check Also

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma izgubio još jedan spor

Vrhovni sud odbio je zahtjev En plus grupe za reviziju sudskog postupka u kojem je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *