Bregzit “vjetar u lice”, ali nema razloga za krizu

Američki ministar finansija Džejkob Lu smatra da je glas Britanaca za izlazak zemlje iz EU otežavajuća okolnost za SAD i svjetsku privredu.

Ipak, kako je rekao, “nema razloga za razvoj finansijske krize”.

“Ne kažem da neće biti nekog uticaja na tržišta, ali je taj uticaj i do sada bio uobičajeno prisutan”, rekao je Lu u intervjuu za tv stanicu CNBC, prenosi agencija AP.

Prema njegovim riječima, biće važno da kreatori ekonomske politike signaliziraju da su spremni da koriste alate koji su im na raspolaganju za podsticanje ekonomskog rasta a “ne da pretjerano reaguju na dnevnu volatilnost tu i tamo”.

Nagovještavajući zabrinutost da bi države mogle da pokušaju da intervenišu na deviznim tržištima kako bi stekle trgovinsku prednost, Lu je dodao da su SAD “stavile do znanja da bi jednostrane akcije u smislu intervencija bile destabilizujuće”.

Američki ministar finansija je takođe rekao da će administracija predsjednika Baraka Obame tijesno sarađivati sa zvaničnicima u Londonu i Briselu, kao i sa drugim vodećim međunarodnim partnerima kako bi se “obezbijedio nastavak ekonomske stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Evropi i na globalnom nivou”.

Dodao je da je u redovnom kontaktu s ministrima finansija drugih zemalja, kao i sa akterima na finansijskim tržištima širom svijeta, i da će zvanični Vašington “nastaviti sa tijesnim konsultacijama u narednim danima, nedjeljama i mjesecima”.

Lu je naveo da Sjedinjene Države neće sugerisati vremenski rok za britanski izlazak iz EU, ocijenivši da to treba ostaviti Britaniji i EU, ali je primijetio da će “nakritičnije biti da se održi povjerenje na finansijskim tržištima tokom perioda tranzicije”.

On je takođe najavio da Obamina administracija planira da pogura u Kongresu da se u ovoj godini glasa o Sporazumu o Transpacifičkom partnerstvu i trgovini (TPP) sa zemljama Azije.

Kritičari su napali predlog tog trgovinskog sporazuma, tvrdeći da će on dovesti do daljeg gubitka američkih radnih mjesta, pri čemu su i Hilari Klinton i Donald Tramp ustali protiv tog dokumenta.

Lu je ocijenio da je TPP “u osnovi u interesu američkih radnika i američke privrede” i da će biti velika greška za Ameriku da se “povuče iz svijeta”, navodi agencija AP.

Izvor: b92

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *