Autoput: Neadekvatna geodetska podloga usporava radove

Radovi na četvrtoj dionici autoputa, od Uvača do Mateševa, usporili su zbog neadekvatnih geodetskih podloga i zemljišta, što otežava obavljanje graditeljskih poslova.

Jasno je da se na neizvjesnim geodetskim podlogama i preko neadekvatnog zemljišta, ne mogu graditi tako zahtjevni objekti kao što je infrastruktura autoputa.

Predstavnik glavnog izvođača radova na izgradnji autoputa, China Road and Bridge Corporation CRBC je kazao Pobjedi da skoro polovina dionice od Uvača do Jabuke ima sporno zemljište.

Uočilo se da geodetske podloge koje su do sada rađene, odstupaju od podloga koje smo imali u idejnom projektu. Vjerovatno je razlog to što su se geodetske podloge iz idejnog projekta radile na osnovu avio snimanja koje zbog povećane vegetacije, nije moglo da omogući prave informacije“, naveli su iz CRBC-a.

Zbog toga su, kako su dodali, imali odstupanje i neslaganje sa stvarnim stanjem. Da su radovi počeli sa prvobitnim geodetskim podlogama, desile bi se razne komplikacije i građevinske nevolje.

Jedna od njih bila bi da tunel ‘ispliva’ pošto bi bio izgrađen na rizičnom zemljištu. Kako bi se sve to izbjeglo, projektni tim kineske kompanije osmišljava nova rješenja koja su u skladu sa standardima gradnje autoputa i zahtjevima nadzornih organa“, naveli su iz kompanije.

Dio trase autoputa na četvrtoj dionici je, kako su kazali, projektovan po nepotpunim ili pogrešnim geodetskim podlogama, zbog čega se sada radi na izmiještanju trase.

Pomjeramo pravce saobraćajnice preko zemljišta koje ima drugačije i građevinski povoljnije karakteristike. Uz geološka ispitivanja, ovih dana nam je i glavni posao ekspoprijacija“, kazali su iz CRBC-a.

Kompletna eksproprijacija je sada u organizaciji kineske kompanije, ali i finansiranju. Trasa se izmiješta, a istovremeno se obavljaju i geološka ispitivanja.

Na četvrtoj dionici gradilišta autoputa čekaju se i dozvole za izgradnju tunela i vijadukata.

Iz kompanije očekuju da će prvo dobiti dozvolu za izgradnju tunela na Jabuci. Čim se završe geološka ispitivanja na jednom dijelu trase i dobiju građevinske dozvole na ispitanom dijelu, krenuće se sa ‘pravim poslom’.

Pripremni poslovi su završeni, pri čemu je baš četvrta dionica prednjačila. Na tom je dijelu izgrađeno 43 kilometra prilaznih puteva, 60 kilometra dalekovoda, 32 trafostanice, čime se mjere pripremni poslovi na gradnji auto puta Podgorica-Mateševo.

Kamp je na Jabuci najveći od četiri kapma za smještaj radnika, koji su izgrađeni u okviru pripremnih poslova.

Pobjeda

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

One comment

  1. Ajde vec jednom da krene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *