Bonton i etika za vrijeme poslovnih ručkova/večera

Dodajte komentar

Poslovni intervju ili sastanak sa poslovnim partnerom mogu biti zakazani i u restoranu. Pojedinci bi trebali da se vode pravilima lijepog, otmenog ponašnja. Tako npr. nikada ne treba skretati pažnju na jelo koje se naraučuje; ono ne treba da bude preskupo i egzotično već nešto uobičajeno u rasponu cijene od srednje ka nižoj.

Naručivanje alkoholnih pića nije preporučljivo osim u posebnim prilikama (kompanijske proslave i sl). Odavno poznato pravilo kulture za stolom i dalje je od velike važnosti – nikada ne treba pričati sa hranom u ustima, niti žvakati otvorenih usta. Višljuška treba da stoji sa lijeve strane a kašika i nož sa desne. Takođe, hranu treba staviti sa lijeve strane a piće sa desne (ukoliko kelner to već sam ne uradi), kako na stolu ne bi bilo nereda.

Ukoliko se zaposleni nađe na banketu, može početi da jede kada je usluženo dvoje ljudi sa njegove kako desne, tako i lijeve strane. Ukoliko ostalim prisutnim hrana stigne ranije, treba ih ohrabriti da počnu sa obrokom. Osoba treba da uzima samo hranu koja se nalazi ispred nje; sve ostalo što ne može da dohvati treba da zamoli da joj se doda.

Obrok počinje kada domaćin skupa rastvori svoju salvetu, prije toga ne bi trebalo počinjati sa jelom. Veoma važno pravilo je da se parče hleba nikada ne jede cijelo, uvjek ga treba razbiti na sitnije komade koji se lakše mogu staviti usta. Isto se odnosi i na jelo na tanjiru. Zalogaj treba pojesti prije nego se isiječe parče za novi.

Naznaka da je obrok gotov obično označava dijagonalno postavljanje pribora za jelo na tanjir. Ne treba ga “gurati” od sebe prema drugom dijelu stola. On treba da ostane tamo gdje je i bio tokom obroka.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *