Državni dug 2,5 milijardi eura

Dodajte komentar

Državni dug Crne Gore iznosio je 2,5 milijardi eura na kraju marta ove godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug od 2,544 milijarde iznosi 67 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

S obzirom na to da postoji 297 miliona depozita, neto dug je 2,243 milijardi ili 59,31 odsto BDP-a.

Od tog depozita 240 miliona se odnosi na dio uzetog kredita koji na dan 31. mart nije bio potrošen.

Iz Vlade je prije dvije sedmice saopšteno da je državni dug na kraju prošle godine iznosio 63,3 odsto BDP-a. Sada je navedeno da je on na taj isti dan bio 61,74 odsto. Vlada tada nije državni dug smanjila za 57 miliona tadašnjih depozita, ali ga sada za taj iznos smanjuje Ministarstvo finansija.

Ako bi se primjenjivala ista logika državni dug bi sada bez depozita bio čak 67 odsto BDP-a, a ne 59,31 odsto koliko se sada računa sa umanjenjem za iznos depozita.

Državni dug za kraj prošle godine računat je prema podacima Monstata prema kojima prošlogodišnji BDP iznosi 3,595 milijardi, dok je za mart obračunat prema procjeni da ovogodišnji BDP iznosi 3,787 milijardi, odnosno da ima nominalni rast od 5,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Prema Mastrihtskim kriterijumima EU smatra se da je neka država visokozadužena ukoliko njen javni dug pređe 60 odsto BDP-a. Prema crnogorskom Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ukoliko javni dug pređe 60 odsto BDP-a Ministarstvo finansija je dužno da Skupštini predloži program sanacije i smanjenja duga.

U samom zakonu postoje definicije javnog i državnog duga. Državni dug je dug centralnog nivoa države, a javni dug centralnog i lokalnog nivoa.

Centralnim nivoom, prema definiciji, smatraju se državni organi i organi državne uprave, pravna lica i privredna društva koja pretežno pružaju usluge od javnog interesa koja su pod upravljačkom kontrolom i najvećim dijelom finansirana od države. Međutim Vlada u državni dug računa samo dug Vlade, ali ne i dug preduzeća čiji je osnivač i koje finansira.

Lokalni nivo su organi opštine, pravna lica i privredna društva koja pretežno pružaju usluge od lokalnog interesa i koja su pod upravljačkom kontrolom i najvećim dijelom finansirana od opštine.

Znači javni dug, u smislu zakona bio bi dug Vlade, državnih kompanija, opština i njenih kompanija. Vlada odavno ne saopštava koliko iznosi javni dug izračunat u skladu sa zakonom, već saopštava samo dug Vlade.

I takav dug se već dvije godine matematikom zadržava ispod ili na granici od 60 odsto, čime se izbjegava uvođenje prinudnih mjera poput smanjenja javne potrošnje.

S obzirom da dug samih opština bez njenih preduzeća iznosi oko 100 miliona, a da po nekoliko desetina miliona eura duguju državne firme koje Vlada finansira (Željeznički prevoz, Željeznička infrastruktura, Montenegro erlajns,…), javni dug u smislu ovog zakona bliži je 70 odsto BDP-a.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *