Blokiran račun SSCG: Za tri godine nestalo 3,8 miliona

Dodajte komentar

Poreska uprava je prije dva dana blokirala račun Saveza sindikata Crne Gore SSCG zbog neuplaćenih poreza i doprinosa zaposlenih na iznos od 820.000 eura.

Zbog toga radnici traže uvođenje vanrednih mjera kako bi se zaštititili od, kako kažu, višegodišnjih zloupotreba i nesavjesnog poslovanja rukovodstava u posljednjih 15 godina.

Predsjednica Opštinskog sindikalnog povjereništva OSP Bar Senka Rastoder za Dnevne novine kaže da će Savez sada morati da postupi po zakonu i da izmiri dug star punih šest godina.

Drago mi je, koliko god to morbidno zvučalo, jer se punih šest godina skupljaju neplaćeni doprinosi. Zakon ne poznaje isplatu plata bez plaćenih poreza i doprinosa, a to se ne bi desilo da institucije rade svoj posao. Poreska uprava je omogućavala svojim nečinjenjem da mnogi radnici odu na Biro ili u penziju, a da im nijesu uplaćene po tri, četiri godine. Svake godine novi generalni sekretar priča istu priču kako će riješiti taj problem, međutim niko ga do danas nije riješio. Smatram da će zbog blokade neko morati ozbiljno da sjedne i da rješava ovo pitanje. U prethodnih par mj eseci j e više ljudi poslato u penziju i oni dobijaju prinudna rješenja jer im doprinosi nijesu uplaćeni. To ide na štetu Fonda zdravstva i Fonda PIO. Dakle, javljaju se višestruke negativne posljedice“, objasnila je Rastoder.

Ona podsjeća da se više puta pričalo kako će se prodati prostorije u Begoradu kako bi se ti troškovi izmirili.

Međutim, koliko ja znam, taj prostor je izdat pod zakup i mi sad plaćamo njegovo održavanje, a oni ga izdaju drugima. To je apsurdna situacija“, kaže Rastoder.

Ona tvrdi da je ista situacija i u mnogim crnogorskim firmama.

Suštinski, uvijek radnici ispaštaju. Mi imamo dio radnika na terenu koji kad odu na Biro nikad im niko to ne uplati. Takođe, nemate mehanizam uz pomoć kog biste mogli da odete na sud. I kad odete na sud i dobijete presudu, poslije se ispostavi da nemate od koga to da naplatite. To je gorući problem socijalne situacije radnika u Crnoj Gori. To se mora dovesti u red. Inače su plate male, j oš kad ne plaćate porez, ispostavlja se da radimo u sivoj zoni. Potpuno je jasna situacija kada od Saveza tražimo da poslije šest godina riješi taj problem“, istakla j e Rastoder.

Problem neisplaćenih doprinosa od strane SSCG-a seže još iz vremena štrajka radnika, žrtava tranzicije.

Bile su tužbe radnika, žrtava tranzicije, koji nijesu dobili otpremninu od novca koji je Vlada prebacila Savezu. Tad su počeli štrajkovi glađu u savezu. Ko je za to odgovoran i zašto, ja ne znam. Oštećeni su poslije naplaćivali te iznose od Saveza, tužili su Sindikat za iznos od 1.926 eura i oni su te presude naplaćivali u svoju korist. Zato je došlo do blokade računa SSCG. Radnici su otpremninu znači tražili od nas, a ne od poslodavca. Rukovodstvo se uvijek branilo da zbog tih blokada ne mogu da uplaćuju naše doprinose i to je bio cijeli krug koji traje do današnjih dana“, priča Rastoder.

Ipak, ona tvrdi da bi Savez mogao i pored toga da izmiri dugovanja jer ima “veliku imovinu”.

Da je postojala dobra volja, to bi se riješilo. Tu ima 24 sindikata, oni su svi uredno primali zarade dok smo mi štrajkovali glađu za svoje plate. Do danas niko nije ozbiljno pokušavao da riješi taj problem. Sindikat, ako pretenduje da brani radnike, ne bi smio da dopusti da krši prava svojih radnika. Ne možete vi dozvoliti u svojoj kući da se zakoni krše, a tražiti od drugih poslodavaca da oni poštuju zakone. To je apsurdno“, naglasila je Rastoder.

Revizija pokazala da je za tri godine nestalo 3,8 miliona

Prema izvještaju nezavisne revizorske kuće “Reviko” iz Podgorice, koja je radila reviziju poslovanja SSCG za samo tri godine, tvrdi izvor DN, iz te radničke asocijacije nezakonito je otišlo najmanje 3,8 miliona eura u periodu od tri godine.

Samo sa računa Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica nestalo je skoro 500.000 eura, a sa raznih računa SSCG odneseno je najmanje 2,8 miliona“, kazao je izvor DN.

Novac je, kako tvrdi izvor DN blizak Sindikatu, prebacivan sa računa na račun, da bi na kraju “završavao u privatnim džepovima”.

SSCG ima 18 računa u raznim bankama i četiri fonda. Revizorski izvještaj nezavisnog revizora pokazao je i da nedostaju brojne nekretnine, odnosno da iz godine u godinu sa popisa imovine nestaju vrijedni poslovni prostori u centru Podgorice, kancelarija na elitnoj lokaciji ispod Gorice nedaleko od podgoričke Gimnazije i placevi“, zaključio ie izvor DN.

Zarubica: U petak sastanak kod ministra

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica za DN kaže da je za neizmirene dugove krivo bivše rukovodstvo, ali se nada da će problem brzo biti riješen.

Nadam se da ćemo, kao što smo za ovo kratko vrijeme riješiti mnoge probleme i ovo brzo riješiti. Imam zakazan sastanak u petak u Ministarstvu finansija i nadam se da ćemo zajedno doći do rješenja jer postoje potraživanja Saveza sindikata od Vlade. U obostranom interesu će doći do realizacije izmirenja dugovanja“, rekao je Zarubica.

On je pojasnio da je račun blokiran za neplaćene poreze i doprinose još od prije četri godine.

To je stari dug. To znači da će biti blokiran dok se ne nađe rješenje. Nadam se da ćemo ga brzo naći. Od samog dolaska na čelo SSCG sam pokušavao da riješim ovo pitanje duga prema poreskoj upravi. Nažalost, prethodni generalni sekretar nije vodio računa o tome i jednostavno nije plaćao porez i doprinose. Nema ni godinu dana od kako sam ja došao na tu funkciju, dug je iz 2012, 2013, 2014 i 2015. godine“, objasnio je Zarubica.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *