Guverner Tokija podnio ostavku zbog finansijskog skandala

Dodajte komentar

Gradska skupština Tokija prihvatila je ostavku guvernera Tokija Jošija Masuze zbog umiješanosti u finansijski skandal i optužbi da je navodno zloupotrijebio državna sredstva u privatne svrhe.

Masuze je optužen da je koristio državni novac za porodična ljetovanja, kupovinu umjetnina i za druge privatne troškove.

Ostavka guvernera stupiće na snagu 21. juna, javili su japanski mediji.

Nije jasno kako će odlazak prvog čovjeka japanske prestonice uticati na organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju.

Planirano je da Masuze prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Brazilu, kao i na ceremoniji zatvaranja igara gde je trebalo da primi olimpijsku zastavu.

Njegov prethodnik Nakoji Inose, koji je odigrao ključnu ulogu u dobijanju Olimpijade 2020. godine, takođe je podnio ostavku zbog finansijskog skandala.

Inose je podnio ostavku u decembru 2013. godine zbog skandala sa zajmom od 50 miliona jena (480.000 eura) koji je dobio tokom predizborne kampanje za guvernera. On je proveo samo 372 dana na čelu Tokija.

Masuze, bivši ministar zdravlja, lako je u februaru 2014. godine pobijedio na izborima u Tokiju. On je tada obećao uspješno održavanje Olimpijskih igara 2020. godine.

Uspio je, kako se navodi, da značajno smanji visoke cijene organizacije Olimpijade i insistirao je da se neki događaji presele na stadione i objekte izvan glavnog grada, umjesto zidanja novih terena u Tokiju.

Njegovi problemi počeli su nakon otkrića da je odsijedao u skupim hotelskim apartmanima na račun poreskih obveznika. Takođe je utvrđeno da je guverner Tokija redovno vikendima koristio službeni automobil za privatna putovanja.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *