Vojska probija put: Rafting na Tari bez prelaska u Crnu Goru

Dodajte komentar

Mehanizacija Oružanih snaga BiH probija se kroz kanjon Tare, krčeći šumu i šikaru za novi put koji će omogućiti rafting bez prelaska u Crnu Goru.

Put bosanskom stranom najvećeg kanjona u Evropi biće dug 18,5 kilometara, a koštaće milion i po maraka. Zajedno ga prave opština Foča i Ministarstvo odbrane BiH, a pomoć je obećala i Vlada Srpske.

Ovo je prva faza ovoga puta koji će se graditi i naredne godine. Mislimo da je ovo jedino rješenje za održivi turizam na rijeci Tari”, kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Mi smo presrećni i prezadovoljni, svima je poznato koliko imamo problema na granici sa crnogorskim inspekcijama, što je uveliko narušilo imidž svih raftera”, rekao je Miroslav Davidović, predsjednik Udruženja raftera opštine Foča.

Komercijalnim raftingom u Foči se bavi dvadesetak kampova i klubova. Rafteri kažu da im sam prelazak granice nije tako veliki problem, koliko im nevolja, visokim nametima, zadaje crnogorska inspekcija.

Oni su postavili namete pred sam početak sezone od skoro pet evra po osobi, koji su neutemeljeni zakonski, alil smo prisiljeni da ih plaćamo, jer nemamo izbora, ne možemo da prođemo”, ispričao je Davidović.

Ovakvih problema od iduće godine ne bi trebalo biti. Osim što će omogućiti nesmetan prevoz turista do polazne tačke za rafting, novi put dobro će doći i mještanima sela na obodu kanjona koja su bila odsječena od svijeta. Rafteri najavljuju i dodatnu ponudu, safari i razgledanje kanjona kroz koji protiče „Suza Evrope“.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *