Ponedjeljak počeo padom tržišta

Dodajte komentar

Evropska tržišta akcija dodatno su skliznula naniže na počeku trgovanja usljed rastuće bojazni da bi Velika Britanija mogla da glasa za napuštanje EU ali i rezultata koje je Kina objavila u toku noći.

Londonski indeks FTSE 100 potonuo je za 0,6 odsto, na 6.078,29 bodova. U eurozoni, frankfurtski indeks DAX 30 pao je za 1,2 procenta na 9.715,78 bodova, a za isti procenat je oslabio i Pariski CAC 40, na 4.253,98 poena u odnosu na vrijednost na zatvaranju u petak, prenosi agencija AFP.
Berza u Hong Kongu je oslabila 2,8 odsto na zatvaranju trgovanja, Šangaj je pao za 3,2 procenta, dok je tržište akcija u Seulu potonulo 1,9 a u Singapuru 1,6 odsto. Tajpejska berza je izgubila više od dva odsto, a Sidnejska je bila zatvorena zbog državnog praznika.

Slabljenje tržišta akcija je počelo u petak nakon što je šef Evropske centralne banke Mario Draghi pozvao na novu akciju za podsticanje privrede eurozone, što je shvaćeno kao znak za novu rundu u bici protiv inertnog rasta.

Tržišta su takođe nervozna zbog predstojećih sastanaka centralnih banaka SAD, Japana i Velike Britanije ove nedjelje, pri čemu investitori strahuju od implikacija koje bi mogući britanski izlazak iz EU mogao da ima na globalni rast, budući da ankete pokazuju da je Brexit realna mogućnost.

Mali broj trgovaca očekuje da će doći do nekih odluka Feda i Banke Engleske o promijeni kamatnih stopa narednih dana, ali su posmatrači podijeljeni u pogledu toga da li će Banka Japana objaviti dodatne stimulativne mjere.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *