Ko će kupiti Yahoo?

Dodajte komentar

Prema informacijama koje je objavio CNBC, Yahoo je primio mnoštvo ponuda za svoje osnovno poslovanje od kojih su neke 5 milijardi dolara ili više.

Izgleda da su te ponude znatno nadmašile ponudu Verizona, koji navodno nudi 3 milijarde USD za Yahoovo poslovanje.

Prošlog mjeseca mediji su objavili da milijarder Warren Buffett u saradnji s Danom Gilbertom, osnivačem i predsjednikom kompanije Quicken Loans, planira dati ponudu za osnovnu imovinu Yahooa. Očekuje se da će u drugom krugu ponudu dati i privatna kompanija TPG, objavio je WSJ, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

WSJ je objavio i kako Yahoo planira da proda oko 3.000 patenata, od kojih mnogi još nisu iskorišćeni. Yahoo je angažovao investicionu banku Blackstone koja će mu pomoći u procjeni vrijednosti i oko same prodaje patenata, od kojih neki datiraju još od osnivanja kompanije 1996. godine, a uključuju i originalnu tehnologiju za pretraživanje interneta.

Treći krug nadmetanja za kupovinu dijela poslovanja Yahooa se takođe očekuje, navodi WSJ.

Upravni odbor Yahooa trebao bi se sastati u petak kako bi razmotrio sve ponude, te odlučio koji ponuđači mogu ići u sljedeći krug nadmetanja.

Yahoo, internet pionir, izgubio je trku sa konkurentima kao što su Google i Facebook, pa je poručio da prodaje osnovno poslovanje radi oživljavanja rasta i fokusiranja na mobilne korisnike. Izvršna direktorka Yahooa, Marissa Mayer, dosad nije uspjela da oživi kompaniju koja je ranije ove godine najavila rezanje 15% radnih mjesta.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *