Državni dug 63,3 odsto BDP-a

Dodajte komentar

Državni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 2,276 milijardi eura ili 63,33 odsto BDP-a navodi se u Prijedlogu završnog računa budžeta za 2015. godinu koji jejuče usvojila Vlada. Ukupni prihodi Budžeta za prošlu godinu bili su 2,167 milijardi eura, a izdaci 2,159 milijardi.

Smanjiti potrošnju

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazović je ocijenio da je problem Crne Gore što više troši nego što zarađuje i da je za obezbjeđivanje dinamičnog rasta potrebno prije svega više stvarati.

U diskusiji je naglašeno da je primarni cilj fiskalne politike Vlade bio smanjenje tekuće potrošnje i povećanje investicija u infrastrukturu, kako bi javni dug bio finansiran iz ekonomskog rasta, a sve sa namjerom uspostavljanja njegovog opadajućeg trenda. Povećanjem budžetskih prihoda kroz napore na suzbijanju sive ekonomije i snaženju fiskalne discipline, nastojao se smanjiti deficit javnih finansija, istovremeno koristeći mehanizme racionalizacije potrošnje. Poreskim oslobađanjima i podrškom kapitalnim i razvojnim projektima ojačana je razvojna komponenta fiskalne politike, u namjeri da se uvaži potreba finansiranja projekata koji u dugom roku osiguravaju ekonomski rast, navodi se u saopštenju.

U okviru usklađivanja sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji sredstava iz fondova EU.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o reviziji sredstava iz fondova EU zvanja revizora raspoređuju se u grupe poslova sa izraženim koeficijentima u zavisnosti od nivoa kvalifikacije obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti i drugih elemenata bitnih za vrednovanje poslova revizije EU fondova. S obzirom na ograničen broj profilisanog kadra koji ispunjava potrebne uslove, predloženim izmjenama stvaraju se uslovi za obezbjeđenje motivisanog i stručnog kadra za kvalitetno obavljanje revizije EU fondova, ocijenjeno je na sjednici Vlade.

Energetika

Vlada je usvojila Informaciju o mogućim rješenjima za otvorena pitanja iz oblasti energetike u okviru Berlinskog procesa i donijela zaključke kojima su nadležne institucije zadužene da preduzmu korake za uspostavljanje berze električne energije u Crnoj Gori.

Ministri unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja su zatražili dodatna objašnjenja u vezi sa procjenama koje sadrži materijal, a koje se tiču prednosti i mana formiranja crnogorske berze električne energije ili priključenja nekoj od postojećih berzi u regionu.

Ministar unutrašnjih poslova je izrazio rezerve u vezi sa nekim procjenama koje sadrži materijal saopšteno je nakon sjednice.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je, kako se navodi, saopštio da su u energetskoj politici Crne Gore definisani strateški pravci od kojih je jedan da Crna Gora bude regionalno energetsko čvorište za šta je uslov sopstvena energetska berza.

Ministar Goran Danilović je u okviru ove tačke dnevnog reda izuzeo mišljenje.
Kilometraža

Na sjednici Vlade, u okviru rasprave o Prijedlogu uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, ministar unutrašnjih poslova je ocijenio da može biti problematično predloženo rješenje prema kojem je kao granica za nadoknadu za putovanje određena udaljenost više od 30 kilometara od radnog mjesta. On je podsjetio da je u Skupštini određena udaljenost od 50 kilometara.

Zato je Vlada usvojila zaključak da priređivač još jednom sagleda predloženo rješenje, navodi se u saopštenju.

 

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *