Sedam zemalja još daleko od uvođenja eura

Dodajte komentar

Od sedam zemalja zakonski utemeljenih na prihvatanju eura, niko trenutno ne zadovoljava sve uslove za pristupanje jedinstvenoj valuti, navodi se u izvještaju o konvergenciji za 2016. objavljenom u utorak.

Izvještaj obuhvata kriterije navedene kao “kriterijumi iz Maastrichta”, među kojima su stabilnost cijena, zdrave javne finansije, stabilnost kursa i konvergencija u dugoročne kamatne stope. Usklađenost nacionalnih propisa sa pravilima Ekonomske i monetarne unije (EMU) takođe se ocjenjuje.

Ovogodišnji izvještaj o sedam zemalja članica – Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj – ističe napredak u pogledu približavanja, ali ni jedna zemlja ne ispunjava sve uslove za uvođenje eura.

Svih sedam država članica, izuzimajući Švedsku, ispunjavaju kriterijum stabilnosti cijena.  Šest zemalja članica ispunilo je kriterijum o javnim finansijama, dok se Hrvatska i dalje suočava s prekomjernim deficitom.

Ni jedna država članica ne ispunjava kriterijum kursa, a ni jedna od njih nije članica kursnog mehanizma (ERM II): najmanje dvije godine učestvovanja potrebno je prije ulaska u eurozonu.

Sve tretirane države članice ispunjavaju dugoročni kriterijum visine kamatnih stopa.  Zakonodavstvo nije u potpunosti kompatibilano sa pravilima EMU u većini država članica, osim Hrvatske.

Izvještaj o konvergenciji pruža osnovu za Vijeće EU da odlučuje o tome da li države članice ispunjavaju uslove za ulazak u eurozonu. Države članice koje još nisu ispunile nužne uslove za uvođenje eura, tretiraju se u UFEU kao “države članice s odstupanjem”.

Izvještaj o konvergenciji je dopunjen konvergacionim izvještajem ECB-a. Dva izvještaja se pripremaju samostalno, ali se objavljuju paralelno.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *