Obveznice tržišta u razvoju atraktivnije od evropskih

Dodajte komentar

Slab dolar i globalno okruženje s niskim prinosima na obveznice pogodovali su oporavku obveznica država iz takozvanih tržišta u razvoju, uz oporavak ekonomija u tim državama. Zanimanje ulagača za te obveznice dodatno je poraslo zadnjih dana nakon podataka o broju novozaposlenih u SAD-u, poručuje Simon Fasdal, rukovodilac tržišta fiksnih prinosa u Saxo banci.

Bez obzira na ostvareni oporavak od početka godine, još uvijek ima prostora za napredak s obzirom da je poprilično velik jaz između prinosa za obveznice s tržišta u razvoju i, recimo, obveznica SAD-a. Naime, dosadašnji kupci još uvijek su neodlučni po pitanju ulaganja u obveznice s tržišta u razvoju – kaže Fasdal i dodaje da je burna 2015. godina na tržištu obveznica i država u razvoju uticala na menadžere i hedge fondove koji su postali izrazito oprezni na ulaganja u tržišta u razvoju, ali Fasdal vjeruje da tržišna kretanja promijeniti taj trend.

U korist obveznica tržišta u razvoju ide i program kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke s obzirom da su ulagači trenutno veoma oprezni pri ulaganju u evropske obveznice. Recimo, njemački petogodišnji prinosi trenutno iznose -0.40, a takve će situacije natjerati ulagače da dvaput promisle prije nego što ulože u evropsku imovinu, upozorava Fasdal.

Istovremeno, neizvjesnost i strah od ishoda Brexita takođe loše utječu na atraktivnost evropske i britanske imovine zbog čega ulagači traže prilike izvan euro zone i Velike Britanije – pojašnjava Fasdal i dodaje da na taj način tržišta u razvoju dolaze u centar pažnje, jer je korelacija između promjena na tržištu i ishoda Brexita poprilično mala, ma kakav taj ishod bio.

Na osnovu tih ključnih tržišnih trendova iz danske investicione banke predviđaju da će se penzioni fondovi i menadžeri, posebno oni iz euro zone, u nadolazećim mjesecima usmjeriti na ulaganja u obveznice na tržištima u razvoju.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *