Funta podrhtava zbog Brexit-a

Dodajte komentar

Najnovija istraživanja javnog mnjenja, koja su pokazala da sve više Britanaca naginje ka Brexit-u, imala su negativan uticaj na funtu.

Britanska valuta juče je u jednom momentu oslabila za 1 odsto u odnosu na euro i dolar, da bi nešto kasnije povratila dio izgubljene vrijednosti.

Prema najnovijim podacima, funta je bila u padu od 0,44 odsto u odnosu na ev+uro (1 funta – 1,27 eura) i 0,66 odsto u odnosu na dolar (1 funta – 1,44 dolara).

Brexit je naziv za opciju napuštanja Evropske unije na referendumu koji će u Velikoj Britaniji biti održan 23. juna.

A Dženet Jelen, predsjednica Federalnih rezervi  SAD-a kazala je da će ishod britanskog referenduma o ostanku u Evropskoj uniji uticati i na privredu Sjedinjenih Američkih Država.

Brexit  je jedan od faktora koji utiče na odluku Federalnih rezervi o kamatnoj stopi, dodala je ona.

Federalne rezerve su prošlog decembra podigle kamatnu stopu na od 0,25 do 0,5 odsto, što je bilo prvo dizanje kamatne stope u SAD posle devet godina. Kako trenutno stvari stoje, najavila je Dženet Jelen, Federalne rezerve bi na narednom sastanku, od 14. do 15. juna, mogle ponovo da podignu kamatnu stopu. Ukoliko tada ne dođe do dizanja kamatne stope, naredna prilika biće već krajem jula, ali bi za dizanje kamatne stope uslovili bili da Velika Britanija ostane u EU i da se zapošljavanje u SAD značajno poboljša.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *