Dolar se stabilizovao, u fokusu govor Janet Yellen

Dodajte komentar

Dolar se stabilizovao u ponedjeljak prema korpi valuta na međunarodnim deviznim tržištima, odskočivši s najnižih nivoa u više od tri nedjelje na koje se spustio nakon slabog izvještaja o zaposlenosti u SAD-u, zbog kojeg su ulagači isključili mogućnosti povećanja ključnih kamatnih stopa u ovom mjesecu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,2 posto, na 94,246 bodova, nakon što je u petak skliznuo na 93,855 bodova, najnižu nivo od 12. maja. U petak je potonuo za 1,6 posto, što je njegov drugi najveći gubitak u jednom trgovinskom danu u ovoj godini.

Dolar je pritom prema jenu ojačao 0,6 posto, na 107,22 jena. U petak je pak skliznuo na najnižu nivo u mjesec dana od 106,35 jena nakon objave američkog izvještaja o zaposlenosti.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio blagih 0,2 posto, nakon što je u petak u jednom trenutku dostigao najviši nivo u tri nedjelje od 1,1375 dolara. Zabrinutost zbog mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU-a pritiska kurs eura prema dolaru, kažu trgovci.

U petak je objavljeno da je u američkoj ekonomiji u maju otvoreno svega 38 hiljada novih radnih mjesta, najmanje u posljednjih više od pet i po godina, te osjetno manje u odnosu na očekivanih oko 164 hiljade. Ulagači su već gotovo isključili mogućnost da američka centralna banka Fed na sjednici sredinom juna podigne kamatne stope, a izglede za njihovim podizanjem srezali su na 30 posto, s oko 60 posto.

Uz brige u vezi izlaska Britanije iz EU-a, ulagači su postali sve manje sigurni da će Fed povećavati kamatne stope u skorije vrijeme. U fokusu ulagača tokom poslijepodneva biće govor predsjednice Feda Janet Yellen o ekonomskim izgledima i monetarnoj politici, no sumnjaju da će njene poruke biti tako pripremljene da bi potpirivale očekivanja rasta kamatnih stopa u julu.

“Očekivanja rasta kamatnih stopa u junu su splasnula. A kako se fokus sada preusmjerava na srjul panj, po našim bi očekivanjima, dolar ove nedjelje mogao biti prigušen s obzirom da se ne očekuje puno američkih ekonomskih pokazatelja. Dolar bi se trebao zadržati unutar raspona od 105 do 110 jena, dok će euro biti u rasponu od 1,10 do 1,15 dolara”, kazao je Yujiro Goto, valutni analitičar u banci Nomura.

Funta je oslabila više od jedan posto prema dolaru, skliznuvši na najniži nivo u tri nedjelje nakon što su dvije ankete pokazale da zagovornici izlaska Britanije iz EU-a imaju prednost u odnosu na one koji su za ostanak u Uniji.

Nakon što je nakratko skliznula na 1,4352 dolara, najnižu nivo od 16. maja, funtom se potom trgovalo po 1,4375 dolara, što znači da je oslabila 0,9 posto u poređenju sa završetkom trgovanja u petak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *