Ovoliko su dužne naše opštine!

Dodajte komentar

Ugovori o reprogramu duga crnogorskih opština nisu proaktivno objavljeni na sajtovima Ministarstva finansija i lokalnih institucija, već je Institut alternativa morao da plati da bi ove važne informacije objavio na svom portalu Moj grad, kazali su u ovoj NVO.

Institut alternativa je, kako su kazali, zahtjevom za slobodan pristup informacijama, dobio od Ministarstva finansija Ugovore o reprogramu duga 16 crnogorskih opština iz 2015. godine.

“Ugovori, sklopljeni između Ministarstva finansija i 16 opština, definišu uslove u kojima će se reprogramirati dug koji se odnosi na neisplaćivane poreze i doprinose na zarade zaposlenih u lokalnim samoupravama, uključujući i ustanove i preduzeća čiji je osnivač opština. Ukupna vrijednost ovih ugovora od 90 miliona eura upućuje na važnost njihovog objavljivanja. To bi bilo i u duhu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji podstiče prokativno objavljivanje informacija od javnog interesa. Međutim, ugovori su dostupni samo na zahtjev”, kazali su u IA.

Ovo, kako su istakli, nije jedinstven slučaj nedovoljne transparentnosti informacija o stanju u lokalnim samoupravama.

“Napominjemo da je Institut alternativa pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva finansija u decembru prošle godine, nakon što nam je nezakonito odbijen pristup informaciji o lokalnim finansijama, koju je Vlada usvojila u julu 2015. godine”, podsjećaju oni.

capture_0

Opštine koje su potpisale ugovor sa Ministarstvom finansija su: Danilovgrad, Budva, Pljevlja, Šavnik, Bijelo Polje, Nikšić, Mojkovac, Kolašin, Cetinje, Andrijevica, Bar, Berane, Rožaje, Plav, Ulcinj, Žabljak.

Opština Nikšić treba da izmiri najveći dug, u iznosu od skoro 18 miliona eura, dok je opština Andrijevica u obavezi izmirivanja najmanjeg duga, od oko 370 hiljada eura.

Ugovorima je određen i period reprograma poreskog duga.

Većina opština ima dvije decenije na raspolaganju, ali to nije slučaj sa primorskim opštinama, Budva i Bar, gdje se reprogram višemilionskih dugova određuje na pet godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *