Dolar u odnosu na euro najniži u dva mjeseca

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je ojačao i prošle nedjelje, četvrtu nedjelju zaredom, jer je sve vjerovatnije da će američka centralna banka povećati kamate već za koji mjesec.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošle nedjelje 0,1 posto, na 110,25 jena.

Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula 1 posto, na 1,1115 dolara, najniži nivo u dva mjeseca.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je kurs pao 0,8 posto, na 122,55 jena.

Jačanje dolara zahvaljuje se najavama niza funkcionera Feda da bi američka centralna banka mogla povećati ključne kamatne stope već u junu ili julu.

Tom nizu prošle se nedjelje pridružila i predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mjesec ako se rast američke ekinomije nastavi kao što se očekuje.

Još nedavno niko nije očekivao povećanje kamata prije sepembra, no sada više od 30 posto ulagača na tržištima valuta smatra da je vrlo moguće da će Fed cijenu novca povisiti već u junu.

Čini se da oporavak eknomije i jačanje inflacije tomu ide u prilog.

Prema drugoj procjeni američkog bruto domaćeg proizvoda, ekonomija je u prvom tromjesečju porasla 0,8 posto na godišnjem nivou, dok je prva procjena pokazivala rast od 0,5 posto.

To, doduše, predstavlja usporavanje rasta u odnosu na prethodni kvartal, no većina novih podataka ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromjesečju i jačanje inflacije, što Fedu daje argumente za povećanje kamata.

Zahvaljujući tome, dolar je ojačao četvrtu nedjelju zaredom, pa je njegov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, od početka maja ojačao oko 2,4 posto, dosegnuvši 95,74 boda, najvišu nivo od kraja marta.

“Svjedočićemo određenoj konsolidaciji dolara nakon najnovijih dobitaka, s obzirom da su i dalje prisutna očekivanja rasta kamata u junu. Idući tjedan važan je zbog niza novih značajnih gospodarskih pokazatelja, uključujući izvješće o zaposlenosti”, kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *