Dolar na najvišem nivou prema korpi valuta u posljednja dva mjeseca

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio nove najviše nivoe u dva mjeseca prema korpi valuta usljed očekivanja skorog rasta kamatnih stopa u SAD-u, dok je euru podršku pružila vijest o napretku u pregovorima s Grčkom.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u jednom je trenutku dostigao 95,661 bod, najviši nivo od kraja marta, da bi se u kasnijem trgovanju stabilizovao na 95,536 bodova, što znači da je više-manje ostao na nivoima sa zatvaranja trgovanja dan ranije. U ovom je mjesecu ojačao gotovo tri posto, a novi njegov uzlet uslijedio je nakon dobrih vijesti iz američkog građevinskog sektora i najnovijeg skoka cijena nafte na svjetskim tržištima.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,15 posto, na 1,1152 dolara. Time je odskočio s najniže nivoe u 10 dana od 1,1133 dolara, na koju je skliznuo u utorak. Evropska valuta bila je na dobitku i prema japanskoj i britanskoj valuti nakon najnovijih vijesti vezanih za Grčku.Na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u srijedu, u odnosu na tečajnicu od utorka kuna je oslabila prema svim važnijim inozemnim valutama, pri čemu je prema euru oslabila za 0,09 posto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *