Vraća se Nokia

Finski proizvođač opreme za telekomunikacije Nokia saopštio je da planira globalni povratak na tržište mobilnih telefona i tablet kompjutera i da je za taj posao licencirao novu finsku kompaniju.

Nokia će dodijeliti ekskluzivnu globalnu licencu firmi HMD global za pravljenje mobilnih telefona i tablet kompjutera u narednih deset godina, navodi se u saopštenju.

U okviru tog procesa HMD global i njegov partner iz Tajvana, firma FIH mobile iz grupacije Fokskon, kupiće Microsoftovo odjeljenje za mobilne telefone za 350 miliona dolara, saopštila je američka firma u odvojenom saopštenju.

Nokia je bila vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona u periodu od 1998. do 2011. godine, ali ju je prestigao južnokorejski Samsung, pošto nije na vrijeme reagovala na razvoj pametnih telefona, prenosi B92.

Kompanija je 2011. godine odlučila da pređe na Windows platformu, ali je to bio poslovni promašaj. Novi Nokijini proizvodi koristiće operativni sistem android.

Finska kompanija prodala je svoje odeljenje za mobilne telefone Microsoftu 2014. godine za 7,2 milijardi dolara. Američka firma prestala je da koristi ime Nokia na telefonima iz serije lumia.

Očekuje se da će sporazum između Microsofta i Nokije o licenciranom korišćenju ovog imena biti zaključen u drugoj polovini 2016. godine.

 

Check Also

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *