Nezaustavljivi Tesla Motors izdaje nove dionice za 1,7 milijardi dolara

Tesla Motors ponudiće na prodaju nove dionice vrijedne 1,7 milijardi dolara kako bi finansirao ubrzanje proizvodnje novog modela električnog automobila, s obzirom na veliku potražnju za tim vozilom. Kompanija je u srijedu saopštila kako je potražnja za Modelom 3, njenim prvim vozilom za masovno tržište, veća nago što se očekivalo, pa je već naručeno 375.000 tih vozila.

Zbog toga Tesla mora povećati kapacitete proizvodnje, pri čemu je kompanija postavila cilj da u 2018. godini proizvede 500.000 vozila.

Analitičari to smatraju ambicioznim ciljem, s obzirom da bi to bilo 10 puta više automobila nego što je kompanija proizvela lani.

A da bi to postigao, Tesla mora namaknuti 2,25 milijardi dolara za investicije, ponajviše za nadogradnju fabrika i finansiranje dobavljača.

Tesla je poručio da kani prodati 8,2 miliona dionica po cijeni od oko 204 dolara, dok se trenutno na Wall Streetu cijena dionice kompanije kreće oko 206 dolara.

To je znatno manje u odnosu na 242 dolara, cijene po kojoj je Tesla u avgustu prošle godine izdao nove dionice.

Od kada je 2010. godine u inicijalnoj javnoj ponudi dionica Tesla prikupio 226 miliona dolara, kompanija se u nekoliko navrata vratila na tržište kapitala za obezbjeđivanje dodatnih sredstava.

U proteklih šest godina Tesla je na tržištu nabavio oko 4,5 milijardi dolara izdavanjem obveznica i dionica.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, poručio je da će prodati 2,8 miliona svojih dionica kako bi platio poreze jer namjerava da iskoristi svoje opcije za kupovinu 5,5 miliona dionica Tesle. Musk već kontroliše 26,7 posto udjela u kompaniji, a kupovinom dodatnih dionica udio će mu se povećati.

 

Check Also

Banke u Irskoj bilježe iznenađujući bilansni rast

Bilansi najvećih irskih banaka veći su za dvije trećine od kada je izglasan Brexit, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *