Miročević na AmCham konferenciji u Sjedinjenim Američkim Državama

Dodajte komentar
Izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), Marko Miročević, boravio je prošle sedmice u Vašingtonu na godišnjoj konferenciji u organizaciji mreže AmCham kancelarija u Evropi (AmChams in Europe). Ovim povodom, više od 30 AmCham predstavnika iz 28 zemalja, posjetilo je Vašington.

Tradicionalno, konferencija predstavlja priliku za susret direktora evropskih AmCham kancelarija, sa fokusom na razmjenu iskustva i dinamiziranje ekonomskih odnosa između SAD-a i Evrope, kao i na unapređenju rada između AmCham kancelarija u evropskim zemljama i Američkom privrednom komorom kao krovnom institucijom. Intenzivan program posjete sastojao se od brojnih predavanja, seminara, posjeta, kao i direktnih sastanaka sa uticajnim „stejkholderima“ i donosiocima odluka.
am

Centralni dio ovogodišnje konferencije zauzela je tema digitalne ekonomije i zaštite privatnosti podataka tokom seminara u Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, bilo je riječi o mogućnostima i izazovima za američki biznis u Evropi, a poseban akcenat stavljen je na TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo), predloženi sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD-a, koji bi trebalo da uključi i države kao što su Kanada, Meksiko, te zemlje kandidatkinje za ulazak u EU i članice EFTE.

Miročević je tokom ove posjete imao priliku da se susretne sa predstavnicima kompanija poput Pay Pal, MasterCard i Google, kao i da učestvuje u briefingu OSAC-a (Overseas Security Advisory Council), čiji predstavnici su dali osvrt na bezbijednost poslovanja u Evropi. Takođe, gospodin Miročević je posjetio crnogorsku ambasadu u Vašingtonu i održao sastanak sa ambasadorom Darmanovićem.

AmCham Montenegro je dio mreže AmCham-ova u Evropi koja se sastoji od 45 komora u 43 države. Ova uticajna mreža akreditovana je od strane najveće poslovne asocijacije na svijetu, Američke privredne komore u Vašingtonu (U.S. Chamber of Commerce), čiju mrežu čini ukupno 117 AmCham kancelarija, a ukupno članstvo broji oko 3 miliona kompanija.

AmCham Montenegro osnovana je 2008. godine u Crnoj Gori, sa misijom da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih investicija. AmCham je formalno akreditovana 2010. godine od strane Američke privredne komore u Vašingtonu i na taj način, postala je član ove uticajne poslovne asocijacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *