Soroš fond udvostručio opkladu protiv S&P 500

Dodajte komentar

Soros Fund Management, koji je osnovao čuveni milijarder George Soros, udvostručio je svoju opkladu protiv S&P 500 indeksa i udvostručio opkladu u korist zlata.

Ovaj hedž fond posjeduje put opciju na S&P 500 ETF. Put opcije generalno predstavljaju opkladu protiv instrumenta koji se nalazi u njihovoj osnovi i daju mogućnost imaocu iste da proda dati instrument po određenoj cijeni.

Ovaj fond je više nego duplirao opkladu da će S&P 500 pasti. Naime, u posljednjem kvartalu 2015. Soros je imao put opciju od milion akcija na pomenuti ETF. Ovakva odluka je proistekla iz zabrinutosti kako za usporavanje globalne privrede (posebno Kine) tako i američke privrede. Soros je prošlog mjeseca upozorio da trenutni uslovi kineske privrede liče na one koji su 2008. godine doveli do finansijske krize.

Suprotno prethodnoj opkladi, Sorosu je izgleda zanimljivo zlato, a prvenstveno jer je u slučaju sloma berze i finansijske nesigurnosti zlato oduvjek bilo „safe heaven“ za investitore. Ovo potvrđuje i oporavak cijene zlata od početka ove godine i to oko 20% nakon što su se cijene akcija urušile u januaru. Naime, Soros je povećao izloženost svog fonda prema zlatu, što je mnoge iznenadilo.

Soros je takođe sasjekao svoja ulaganja u najveće IT kompanije u svijetu. Tako je smanjio udio u kompanijama Alphabet i Facebook, a kupio samo oko 3,000 akcija kompanije Apple.

Sinteza.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *