Obustavlja se isplata obveznica u junu

Isplata obveznica devizne štednje i deviznih sredstava, koja se obavlja preko poslovnih i Centralne banke CBCG, biće obustavljena u periodu od 1. do 30. juna, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su naveli da će na tržištu kapitala u junu biti obustavljena trgovina obveznicama devizne štednje, OB16 i DO16, odnosno obveznicama deviznih sredstava Dafiment banke DF16 i Banke privatne privrede preko preduzeća Jugoskandik JK16.

Razlog privremenog prekida je tehničke prirode, kako bi se konsolidovali podaci o obavljenim isplatama, pripremila isplata obveznica devizne štednje i deviznih sredstava, objedinili podaci sa tržišta kapitala i obavile pripreme koje će omogućiti vlasnicima da ih unovče od 1. jula“, objašnjeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Oni su dodali da te aktivnosti imaju za cilj da se obezbijedi integritet baze podataka kako bi se održao kvalitet i sigurnost podataka o imaocima obveznica.

Iz Ministarstva su podsjetili da se isplata obveznica devizne štednje i deviznih sredstava obavlja u skladu sa zakonima o regulisanju obaveza i potraživanja po osnovu ino duga i devizne štednje građana, o isplati devizne štednje građana položene kod ovlašćenih banaka sa sjedištem van Crne Gore i kod Dafiment banke iz Beograda i Banke privatne privrede iz Podgorice položenih preko preduzeća Jugoskandik.

Check Also

Moody’s: Kreditni rejting Ukrajine snižen na Caa3 uz negativne izglede

Agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Ukrajine s Caa2 na Caa3 uz negativne izglede, navodeći …

Leave a Reply

Your email address will not be published.