Sečin: OPEK je mrtav

Dodajte komentar

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je praktično prestala da postoji kao jedinstvena institucija koja je u stanju da utiče na tržišta nafte, rekao je u intervuu za Rojters direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Sedamdesete, kada su veći proizvođači nafte na Bliskom istoku mogli da utiču na tržišta nafte formirajući kartele kao što je OPEK, treba zaboraviti”, kazao je Sečin.

On je dodao da je Rosnjeft bio skeptičan u vezi sa šansama za postizanje dogovora na sastanku u Dohi 17. aprila, gdje su članice OPEK-a i Rusija pokušale da postignu dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou.

Dogovor je propao kada je Saudijska Arabija saopštila da će podržati sporazum samo ako se priključi i Iran. Teheran je u više navrata rekao da neće zamrzavati proizvodnju sve dok ne dostigne nivo od prije uvođenja sankcija (četiri milina barela dnevno).

U ovom trenutku veliki broj objektivnih faktora isključuje mogućnost da bilo koji kartel diktira svoju volju na tržištu… Što se OPEKA tiče, on je prestao da postoji kao jedinstvena organizacija”, rekao je Sečin.

On je istakao da Rusija mora da se pridržava sopstvene strategije i da zaštiti svoj udio na tržištu.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *