Dobit Bank Austrije oštro pala

Dodajte komentar

Austrijska podružnica italijanskog bankarskog diva UniCredita Bank Austria izvijestila je u srijedu da joj se neto dobit u prvom tromjesečju osjetno smanjila, ukazujući na povećane rezervacije za penzije zaposlenih prebačenih u državni penzijski fond.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju neto dobit Bank Austrije smanjena je 70,5 posto, na 59 miliona eura, pokazuje poslovni izvještaj

Taj je pad povezan u prvom redu s većim neposlovnim troškovima, u iznosu 354 miliona eura, u odnosu na 112 miliona eura koliko su iznosili u istom razdoblju prošle godine. U banci pritom ukazuju na rezervacije za penzije, s obzirom na odluku austrijske vlade da banka za ukupno 3.300 zaposlenih mora platiti 22,8 posto posljednje plate po godini rada a ne sedam posto kao što su tvrdili u Bank Austriji.

Prebacivanje zaposlenih u državni penzioni fond bilo je ključni dio programa štednje i restrukturiranja posrnulog poslovanja s građanima.

Austrijski parlament u međuvremenu je zakonom potvrdio vladinu odluku, što je utrostručilo trošak prebacivanja penzija u državni fond za Bank Austria.

Dodatni su pritisak na poslovni rezultat Bank Austrije u prvom tromjesečju generirsale i više bankovne naknade i slični troškovi, obračunati u prvim mjesecima za cijelu 2016. godinu. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine uvećani su 66,7 posto, na 172 miliona eura.

Neto prihodi od naknada gotovo su pak stagnirali u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 826 miliona eura, pokazuje izvještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *