Treća u tri godine: Banka Srpske i zvanično propala

Dodajte komentar

Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je Odluku o pokretanju postupka likvidacije Banke Srpske i imenovala Petra Mićića za likvidacionog upravnika. Odluka na snagu stupa danas. Ovo je treća banka u RS koja je propala u zadnje tri godine.

Naime, Vlada RS kao većinski vlasnik banke nije u zakonskom roku uložila prigovor na rješenje o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske koji je Agencija donijela 27.aprila ove godine .

Rješenje o oduzimanju bankarske dozvole Banci Srpske a.d. Banja Luka – u privremenoj upravi danas postaje konačno, potvrđeno je iz Agencije za bankarstvo RS-a.

Rješenje o oduzimanju dozvole za rad doneseno je, 27. aprila ove godine, na predlog privremenog upravnika, te na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital Banke negativan i da akcionari Banke nisu, i pored više puta produžavanih rokova, obezbijedili povećanje kapitala Banke do propisanog zakonskog minimuma.

Agencija za bankarstvo RS-a donijela je Odluku o pokretanju postupka likvidacije Banke i imenovala likvidacionog upravnika, koji je dužan sačiniti plan likvidacije i postupak likvidacije provoditi po prioritetima u skladu s odredbama člana 119. Zakona o bankama RS-a.

Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine je u obavezi da postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM, pokrene najkasnije u roku od 30 dana od dana oduzimanja dozvole za rad.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona KM, od čega su osigurani oko 55 miliona.

Agencija za osiguranje depozita BiH isplatiće osigurane depozite, dok će preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biti isplaćeno u skladu s raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

Banka Srpske nastala je na temeljima propale litvanske Balkan Investment banke. Vlasti RS su u njoj imale većinski kapital, ali je nisu spasile od likvidacije i pored tvrdnji da će to biti urađeno.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *