Smanjena neto dobit UniCredita u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Ialijanska bankarska grupa UniCredit u utorak je izvijestila o slabijoj neto dobiti u prvom tromjesečju povezano s padom prihoda i troškovima restrukturiranja. Bančina je neto dobit u prvom tromjesečju 2016. godine smanjena za 20,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 406 miliona eura, pokazao je u utorak objavljeni finansijski izvještaj najveće italijanske banke po imovini.

Slabija neto dobit djelimično je povezana s jednokratnim troškovima restrukturiranja u iznosu oko 230 miliona eura vezanim uz poslovanje u Austriji i u matičnoj Italiji.

Operativni prihodi UniCredita u prvom su kvartalu iznosili 5,48 milijardi eura i bili su za 4,7 posto manji u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

Neto kamatni prihodi u istom su razdoblju na godišnjem nivou smanjeni za 2,9 posto, na 2,88 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija iznosili su gotovo 1,95 milijardi eura i bili su manji za 3,4 posto u odnosu na godinu ranije, pokazao je izvještaj.

Među poboljšanjima izdvaja se stavka neto otpisa zajmova i rezervacija u kojoj je iznos u prvom kvartalu prema istom razdoblju lani smanjen za 22,9 posto, na 755 miliona eura, pokazao je izvještaj o rezultatima poslovanja u prvom tromjesečju 2016. godine, predstavljeno u utorak u sjedištu banke u Milanu.

Realizacija strateškog plana napreduje prema planu: već smo ostvarili opipljive rezultate na planu smanjenja troškova a dobar napredak bilježimo i po pitanju digitalne promjene banke“, kazao je Federico Ghizzoni komentirajući rezultate poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *