Lazović: Kinezi će završiti autoput u predviđenom roku

Dodajte komentar

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation CRBC završiće gradnju autoputa u roku, a do sada su urađeni pristupni putevi, objekti za smještaj radnika i izdate dozvole za most na Moračici i tunel Vjeternik, saopštio je vicepremijer Vujica Lazović.

 

Prije neki dan sam obišao skoro sve punktove, počev od kampova, pa do pristupnih puteva. To su zahtjevni radovi i za svaki od tih objekata trebalo je izdati dozvolu. Znate da je za izgradnju kuće u Podgorici potrebno po šest ili više mjeseci da se izda građevinska dozvola“, rekao je Lazović za Radio Crne Gore.

On je uvjeren da će CRBC završiti radove na vrijeme, odnosno za četiri godine, do 11. maja 2019. godine.

Ako se pogleda šta je ta kompanija uradila, koliko hiljada kilometara autoputa, onda je smiješno postavljati pitanje hoće li završiti jednu kratku dionicu, 40 kilometara na prostoru Crne Gore. Ali evo imamo uvjeravanja od prije neki dan i od predstavnika kompanije CRBC da će radove okončati u roku“, naveo je Lazović.

Izgradnja dionice autoputa Smokovac-Uvač-Mateševo počela je tačno prije godinu.

Lazović je kazao da su postojala očekivanja da će oni, možda, biti malo dinamičniji, ali konačno su obezbijeđeni svi uslovi za intenzivnije radove.

Na dionici dugoj gotovo 42 kilometra biće izgrađeno 45 mostova i vijadukta, 32 tunela.

Lazović je, govoreći o gradnji velikog energetskog objekta drugog bloka Termoelektrane TE u Pljevljima, kao još jednog razvojnog projekta, rekao da su pregovori teški i da se usaglašava svaki detalj.

Hodamo tim kolosjekom i ja očekujem da ćemo brzih dana naći dogovor oko pojedinih formulacija u tom ugovoru. Ono što je bitno je da i jedna i druga strana u partnerskom odnosu nastoje da zaštite svoje interese“, kazao je Lazović.

On je podsjetio da su, u vezi sa drugim blokom TE, usaglašeni i stavovi sa italijanskom kompanijom A2A.

Postigli smo sa njima dogovor da više ne blokiraju projekat drugog bloka TE“, rekao je Lazović.

On je saopštio da su to na najbolji način demonstrirali na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara podržavši ideju da Elektroprivreda (EPCG) bude garant češkoj Eksportnoj banci za finansiranje izgradnje drugog bloka u Pljevljima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *